"Homicide"

Preminuo jedan od najpoznatijih televizijskih detektiva: Čuvenu ulogu dobio je na neverovatan način

0

Ričard Belzer je godinama tumačio lik čuvenog detektiva Džona Manča i važio je za jednog od najdugovečnijih televizijskih junaka. 

 

preminuo ričard belzer: Napustio nas Džon Manč,-jedan-od-najpoznatijih-televizijskih-detektiva

Ričard Belzer
Ričard Belzerfoto: VALERY HACHE / AFP / Profimedia

Ričard Belzer, poznat po ulozi policajca Džona Manča u čuvenim detektivskim serijama, preminuo je u 78. godini. Blejzer je najbolje upamćen po rolama u ostvarenjima "Law & Order" i "Homicide".

 

Belzer je preminuo u nedelju u svom domu u Bozulu na jugu Francuske, rekao je njegov dugogodišnji prijatelj Bil Šeft za Holivud riporter.
 

Mnogi se iznenade kad čuju da je Ričard Belzer, koji je postao jedan od najslavnijih detektiva na televiziji, inače bio stend-ap komičar. Belzerovu smrt na Tviteru prva je objavila komičarka Larain Njuman, a nakon nje tužne vesti je potvrdio i Belzerov rođak, glumac Henri Vinkler.

 

 

- Počivaj u miru Ričarde - napisao je Vinkler.

Belzer je igrao mudrog detektiva iz odeljenja za ubistva sklonog teorijama zavere tokom više od dve decenije i u 10 različitih serija. To čak uključuje i pojavljivanja u hit komedijama "30 Rock" i "Arrested Development".

 


Belzer je prvi put igrao Manča u serije "Homicide" 1993. godine, a poslednji 2016. u seriji "Law & order". Zanimljivo je da Belzer nikada nije bio na audiciji za tu ulogu. Nakon što ga je čuo u emisiji Hauarda Sterna, producent Beri Levinson je doveo Belzera da pročita ulogu.

- Nikada ne bih bio detektiv. Ali da jesam, takav bih bio. Te moje paranoje i antiestablišmentske disidentske teorije zavere su mi bilo jako zabavne. To je bio san, zaista. - rekao je jednom Belzer.

 

Manč je važio za jednog od najdugovječnijih likova na američkoj televiziji, pošto je bio prisutan na malom ekranu sa prepoznatljivim naočarima više od 20 godina.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ma-rish-ka (@onlyhargitay)


Godine 2008, sa Majklom Ijanom Blekom, Belzer je objavio roman Ja nisam policajac. Takođe je pomogao u pisanju nekoliko knjiga o teorijama zavere, o stvarima kao što su atentat na Džona Kenedija i nestanak leta 370 "Malaisia Airlinesa".

- Nasmejao me je milijardu puta - napisao je na Tviteru njegov dugogodišnji prijatelj i kolega Ričard Luis.

Rođen je u Bridžportu u državi Konektikat, Belzera je komedija privukla još tokom detinjstva.

 


- Moja kuhinja je bila najteža soba u kojoj sam ikada radio - rekao je Belzer za časopis "People" 1993. godine.

Pošto je bio izbačen sa "Dean Junior" koledža u Masačusetsu, Belzer je 1972. započeo život stend-ap komičara u Njujorku. Na velikom platnu je debitovao u filmu Kena Šapira iz 1974. The Groove Tube-


Pre nego što je "Saturday Night Live" promenio komediografsku scenu u Njujorku, Belzer je nastupao sa Džonom Belušijem, Gildom Radner, Bilom Marejom...
 

 

makonda-tracker