(video)

Poznate dame seku kosu u znak podrške ženama u Iranu: Penelope Kruz i Tihana Lazović rame uz rame za slobodu

0

Iranska feministička revolucija je u toku, a brojne svetske zvezde su pružile podršku ženama koje se u toj zemlji bore za svoja prava.

foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia
foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Ubistvo devojke kojoj se video pramen kose ispod hidžaba je pokrenulo nuiz događaja koji pokušavaju da poboljšaju položaj žene u iranskom društvu. Žene su se osmelile na proteste i ne žele da se povuku.

 

U to ime, brojne svetske filmske zvezde su ih podržale simbolično tako što je svako od njih odsekao pramen svoje kose. Od početka se šišanje iranskih demonstranata pojavilo kao simbol otpora. Prema persijskom književnom kritičaru Vahidu Sidikiju sa sedištem u SAD, odsecanje pramenova kose je poseban čin u znak protesta protiv nametanja hidžaba.

Najpre su francuske filmske zvezde započele talas podrške, pa su tako Marion Kotijar i Žilijet Binoš odsekle pramen svoje kose i objavile to na društvenim mrežama. Nakon toga, pridružio im se i Holivud.

 

Jedna od glumica koja se priključila svetskoj podršci ženama u Iranu je Tihana Lazović. Ona je objavila video u kom odseca pramen kose uz poruku "sloboda".

Slike žena koje se šišaju kako bi pokazale solidarnost sa Irankama postale su viralne - od turske pevačice Melek Moso na bini prošle nedelje, preko žena u Libanu i Siriji, do švedskog poslanika Abira Al-Sahlanija u holovima Evropskog parlamenta u Strazburu. Muzej u Rimu prikuplja pramenove kose da ih predstavi iranskoj ambasadi.

Jedna od holivudskih zvezda koja se priključila ovom talasu je i Penelope Kruz. Ona je objavila video u kom skraćuje svoje šiške i time podržava slobodu žena u Iranu.

 

 

makonda-tracker