simptomi su upozoravajući!

Posledice ovog stanja su — RAZORNE: Brus Vilis se POVLAČI iz sveta glume, a razlog je BOLEST o kojoj se malo zna

0

Holivudska legenda Brus Vilis više se neće baviti glumom, saopštila je njegova porodica, a razlog je njegovo narušeno zdrastveno stanje.

foto: EPA-EFE / WILL OLIVER
foto: EPA-EFE / WILL OLIVER

Slavno ime Holivuda Brus Vilis povlači se iz sveta glume nakon karijere duge nekoliko decenija, obelodanila je njegova porodica.

 

Svima onima koji podržavaju Brusa hteli smo, kao porodica, da saopštimo da se on bori sa zdravstvenim problemima i da mu je dijagnostikovana afazija, koja utiče na njegove kognitivne sposobnosti — počinje izjava glumčeve porodice, koju su potpisali njegova supruga Ema Heming, bivša supruga Demi Mur, kao i petoro dece Rumer, Skaut, Talula, Mejbel, Evelin.

 

 Ovo je veoma izazovno vreme za našu porodicu i zahvalni smo na ljubavi, podršci i saosećanju. Želimo da kažemo ovo Brusovim fanovima, jer znamo koliko vam znači, kao i vi njemu. Kao što Brus uvek kaže, treba uživati, a mi planiramo da to radimo zajedno.

 

1 / 9 Foto: Profimedia

 

Afazija je medicinsko stanje koje može uticati na sposobnost osobe da govori, piše i čak razume jezik, bilo govorni ili pisani. Obično se dešava nakon infarkta ili povrede glave. Uzroci afazije su obično vaskularne lezije, tumori, traume, degenerativne bolesti CNS-a...

 

Neki simptomi afazije mogu se ispoljiti pre njenog nastanka ili nakon samog oštećenja.

 

Simptomi afazije mogu biti sledeći: 

 

  • nemogućnost govora
  • nemogućnost razumevanja
  • gubljenje mogućnosti čitanja, pisanja, izražavanja, zamene reči...
  • nevoljno iziricanje reči
  • neshvatanje problema u jezičkom smislu

 

Još neki od simptoma koji mogu pratiti afaziju i svakako su alarm za oprez:

 

  • gubitak vida (u jednoj strani vidnog polja)
  • problem sa pijenjem, gutanjem ili jedenjem
  • problemi sa memorijom
  • otežana kontrola reakcija, emocija
  • problemi sa disanjem

 

brus vilis i njegova zena ema heming
brus vilis i njegova zena ema hemingfoto: epa / JUSTIN LANE

Inače, Brus je još kao mali imao problema sa govornom manom,  koju je dobio kao posledicu stresa nakon razvoda svojih roditelja.


Dugo sam pokušavao da shvatim zašto mi se roditelji razvode, a mnogo godina kasnije, kada sam se i sam razveo, plašio sam se kako će to moja deca podneti – prisećao se glumac čiji su se roditelji razišli kada je on bio u srednjoj školi.

 

Tokom tog porodičnog stresa, glumac je usled nervoze počeo da muca, a jedino mesto gde nije imao ovu govornu manu bila je pozornica. Logoped i psiholog su veoma brzo konstatovali da na daskama koje život znače Brus jedino može da izrazi sebe.

 

Kada bih se popeo na binu i počeo da recitujem ili izgovaram neki tekst, prestajao sam da mucam. To je bilo jedino mesto gde sam mogao da pobegnem od loše situacije u kući i upravo tu nisam brinuo šta će biti sa mlađom sestrom i da li ćemo imati dovoljno novca da preživimo jer moji nisu radili ništa. Na sceni sam uz glumu uspevao da postanem neko drugi – govorio je.

 

 

makonda-tracker