diskriminacija žena

"Založite se za muslimanke — ako vidite nešto, recite nešto!" Bela Hadid ponovo diže prašinu na Instagramu

1

Poznata manekenka nikad ne krije svoje stavove, a sada je rešila da se osvrne na islamofobiju u modnoj industriji

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Bela Hadid je opet iskoristila svoj uticaj na Instagramu kako bi podigla glas protiv islamofobije, što je izazvalo divljenje među korisnicima društvenih mreža.

 

Svetski top model je objavila fotografiju na kojoj pozira u društvu muslimanki koje nose hidžabe u različitim bojama.

 

Ona je skrenula pažnju javnosti na to da, dok hidžab dobija na značaju u modnim kampanjama, svakodnevne borbe muslimanskih žena se ignorišu.

 

Ranije ovog meseca, francuski Vogue bio je na meti kritika nakon što je pohvalio Džuliju Foks jer je nosila maramu, dok ova država zabranjuje nošenje hidžaba u školama i na sportskim takmicenjima.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bella 🦋 (@bellahadid)


Hadidova redovno na društvenim mrežama piše o tome kako žive Palestinci, budući je poreklom s Bliskog istoka, a oglasila se i o ovoj temi:  .

 

 Hajde da se prisetimo svakodnevnog zlostavljanja i diskriminacije koju trpe muslimanke zbog svoje religije i pripadnosti. 

 

Vidimo sve više uvažavanja hidžaba i velova u modi, ali smo svedoci i ciklusa zlostavljanja muslimanki svih nacionalnosti u modnoj industriji, naročito u Evropi i Americi — napisala je Bela i dodala: — Založite se za svoje prijateljice muslimanke. Ako vidite nešto, recite nešto.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bella 🦋 (@bellahadid)


 Ona je konstatovala da je islamofobija jako prisutna u svetu modne industrije i naglašava da njena objava pokazuje nasmejane žene islamske veroispovesti, odevene u šarene boje, što je retkost.

 

Ove objave čuvene manekenke privukle su mnogo pažnje i komentara na Instagramu, a mnoge muslimanke zahvalile su se Beli što je iskoristila svoju platformu da govori u njihovu odbranu.
 

 

makonda-tracker