ljubav kakva se retko viđa

Jednom rečenicom je rasplakao svet: Čuveni glumac na predivan način odao počast pokojnoj supruzi i filmskoj divi

0

Nakon 14 godina braka, britanski glumac ostao je bez supruge, a svet je izgubio veliku glumicu. Skoro godinu dana nakon njene smrti, on je rešio da organizuje oproštaj po njenom ukusu...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Glumac Demijan Luis, najpoznatiji po ulozi u seriji Homeland, prošle godine je izgubio suprugu Helen Mekrori, koja je bila poznatija i od njega ― svojim ulogama je obeležila jednu eru britanskog i svetskog filma i televizije.


Predivna Helen izgubila je bitku rakom, o kojoj nije pričala javno, u aprilu 2021. godine, a njen suprug sada je u njenu čast organizovao veče poezije na jednom od glumičinih omiljenih mesta na planeti ― u Nacionalnom teatru Londona. Ovaj događaj okupio je oko 900 zvanica, uglavnom njihovih prijatelja, saradnika i članova porodice, a Demijan i njihove kolege glumci čitali su stihove.

 

Ovo veče je posvećeno njoj i savršeno je, jer je Helen volela Nacionalni teatar. Jedna osoba čija grmljavina apsolutno nikad ne može da bude ukradena je Helen Mekrori ― rekao je Demijan i izmamio suze stotinama okupljenih.


Demijan i Helen bili su braku 14 godina, a upoznali su se godinama ranije. Njihova predivna ljubavna priča o kojoj smo pisali nakon glumičine prerane smrti počela je kada su sarađivali na jednoj predstavi 2003. godine u pozorištu Almeida. Venčali su se 2007, a Demijan je svoju dragu zaprosio na simpatičan način.

 

1 / 6 Foto: Profimedia


Zaprosio sam Helen u Parizu. Pokušao sam to da uradim na Pont Neufu, znojio sam se i rvao se s prstenom u džepu, pa se on zaglavio u kesici, a kad sam ga konačno izvadio grupa japanskih turista nas je okružila kao jato galebova, slikali i trenutak je potpuno uništen — ispričao je Demijan.


Nakon toga, oni su se za svaku godišnjicu vraćali u Pariz na romantični odmor, bez ćerke Menon i sina Gulivera.


Šetamo po gradu, pijemo roze po barovima... — otkrio je glumac jednom prilikom.

 

Venčanje je bilo intimno, a sve je obavljeno u kancelariji, uz svega nekoliko svedoka, nakon čega su okupili 11-oro zvanica u jednom obližnjem restoranu.

 

Tokom pandemije virusa korona, Helen je vodila tešku bitku protiv raka a par je njenu borbu čuvao u tajnosti i sve vreme se bavio humanitarnim radom. Demijan i ona prikupili su više od milion dolara kako bi hrana iz britanskih restorana bila dostavljana medicinskom osoblju koje danonoćno radi od početka epidemije. Samo nekoliko sedmica pre nego što je Helen preminula, par je virtuelnim putem gostovao u jednoj emisiji. Nasmejani i optimistični, izgledali su kao i uvek — beskrajno, beskrajno zaljubljeno i srećno. Na pitanje novinarke da li je Helen dobro i ima li prehladu, budući da nije bilo poznato da je bolesna i da nije zvučala najbolje, glumica nasmejala i kroz smeh odgovorila:

 

Ne, imam decu.

 

1 / 2 Foto: Youtube Printscreen


Dva dana nakon Helenine smrti, Demijan je podelio saopštenje za javnost u kom je pisao o "neustrašivosti, duhovitosti, radoznalosti, talentu i lepoti" svoje pokojne supruge i istakao da nikad nije upoznao nekoga ko je mogao da uživa u životu onako kako je to činila Helen.


Podsticala nas je da budemo hrabri i da se ne plašimo — napisao je glumac. — Više puta je rekla deci: "Ne budite tužni". Njena velikodušnost je značila to da nas troje ohrabruje da živimo. Živite u potpunosti, iskoristite prilike, imajte avanture.

 

Helen Mekrori, helen mekrori
foto: Profimedia

Helen je uvek pričala da ju je Demijan osvojio smislom za humor.

 

Samo me je mnogo zasmejavao. I još uvek to čini — rekla je.


Luis je jednom prilikom objasnio da su oboje mnogo izlazili i provodili se u mladosti, a nakon što su se upoznali izlasci su bili još uzbudljiviji.

 

 

makonda-tracker