legenda

Nakon 3 braka i karijere duge 80 godina, preminula je uoči 100. rođendana: Životna priča Beti Vajt ostavlja bez daha

0

Dramska umetnica ispisala je istoriju svetske kinemtografije, a njen lik i delo živeće večno. 

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Legandarna američka glumica Beti Vajt preminula je 31. decembra, uoči dočeka Nove godine, a tik pred njen 100. rođendan koji bi danas 17. januara proslavila.

 

Beti je ušla u Ginisovu knjigu rekorda kao dramska umetnica sa najdužom karijerom, ona je trajala čak 80 godina.

 

Nakon vesti o njenoj smrti predsednik  SAD - a i prva dama, odali su počast umetnici koja je ujednila svet svojim besprekornim talentom, vanvremenskim ulogama, velikodušnošću i energijom koja je osvajala.

 

Vajtova je medijima pre nekoliko meseci govorila kako će se za njen stoti rođendan organizovati velika proslava, jer se ta cifra ne dočekuje svakog dana, u prepoznatiljovom maniru je dočarala svoja osećanja. 

 

Glumica je rođena 1922. godine u Ouk Parku - Ilinoisu. Njen otac, Horejs Lorens, bio je elektroinženjer, a majka Tes Kertis domaćica, baš kao i većina žena tog doba. Na mamu je nasledila lepotu i harizmatičnost, a očevi geni bili su zaslužni za njen umetnički talenat.

 

Odmalena je pokazivala darovitost za pisanje, glumu i besedništvo, a roditelji su negovali njene afinitete na pravi način, a na tome im je bila zahvalna.

 

Moji roditelji su mogli biti obrazac za svaku knjigu o vaspitanju dece. Uspeli su u nečemu što se čini gotovo neostvarivim. Nisam bila razmažena, ali ni usamljena. Bili su mi najdraže društvo, imali su skladan brak, zadivljujuće poštovanje jedno prema drugom i od njih sam naučila najvažnije stvari u životu – istakla je Beti jednom prilikom medijima.

 

Beti Vajt
foto: Profimedia

Kada je stasala u tinejdžerku poželela je da krene samostalno u svet, te se puna enuzijazma seli u Los Anđeles, koji je sa sobom nosio mnogo izazova, nabujalih emocija i neostvarenih želja. Tamo je nastavila sa školovanjem.

 

Vajtova je maštala da postane multitalentovana umetnica koja će svojom pojavom na velikom platnu i očaravajućim vokalnim sposobnostima osvojiti svet, a ta želje su joj se ostvarile mnogo godina kasnije.

 

Nije se libila da tokom ratnog stanja bude i vozač - volonter u kompaniji "American Women’s Voluntary Services", a ovu situaciju opisala je u autobiografiji.

 

Njena karijera zvanično počinje davne 1939. godine, nakon završene srednje škole, a prva pojavljivanja bila su u pilot - emisijama jedne eminentne televizijske kuće, gde je pevala numeru "The Merry Widow". Kasnije je dobila priliku da vodi svoju emisiju "Beti Vajt šou".

 

Publika ju je zavolela u ostvarenjima "Vanished", "The Hollywood Knights", "The Story of Santa Claus", "The Story of Us", "Life with Elizabeth", ali je ipak njena najpoznatija uloga Rosi Niland u seriji "Golden girls" osvojila svet.

 

Verovali ili ne, šou - biznis je kao virus. Kad se njime zarazite, nema leka – istakla je svojevremeno tokom javnog istupanja.

 

Tokom blistave karijere tumačila je role u skoro 120 filmskih i televizijskih ostvarenja, a nominovana je za dvadeset Emi nagrada, a osvojila ih je čak sedam.

 

Beti Vajt
foto: Profiemedia

Mlađi naraštaji zavoleli su je u filmu "Veridba", gde je tumačila baku čuvene Sandre Bulok. 

 

Beti je veoma retko u medijima govorila o svom privatnom životu i ljubavima, ali je poznato da je iza sebe imala tri braka i nezaboravne romanse koje su joj promenile život.

 

Prvi put je izgovorila "sudbonosno da" tokom Drugog svetskog rata, kada ju je zaprosio jedan vojnik u kojeg je bila smrtno zaljubljena, ali je odnos morao da se održava na daljinu, putem pisama, pa je ova ljubav bila osuđena da krah.

 

S neverovatnim zanosom pisala sam svaki dan, on mi je odgovarao, i nakon nekoliko meseci shvatila sam da je najvažniji muškarac u mom životu zapravo poštar – rekla je tokom jednog intervjua.

 

Nakon nekoliko godina uplovila je u bračnu zajednicu sa pilotom borbenog aviona Dikom Barkerom, ali ni ova ljubav nije opstala, a ovako je govorila o šarmantnom gospodinu.

 

– Počela sam da sumnjam u svoje procene jer sam sve vreme kao obrazac imala uzoran brak svojih roditelja. Zbog lošeg iskustva sa verenikom, a onda i prvim mužem, odlučila sam da se posvetim pronalaženju posla i tako lakše prebrodim dva neuspešna pokušaja u ostvarivanju veze kakvu sam gledala celog života.

 

Beti Vajt
foto: Profimedia

U vreme kada je već bila prepoznatljiva glumica, upoznala je kolegu Alberta Vutena koji je glumio na Brodveju, te joj je upravo on pomogao u vezi sa novim profesionalnim angažamanima. 

 

Iako je smatrala da joj ljubavne procene ne idu od ruke, upoznaje voditelja Alena Ludena gostujući u zabavnoj emisiji 1962. godine. Naočito tv lice bio je otac troje dece, a godinu dana pre njihovog susreta ostao je udovac.

 

Nakon zajedničko angažamana u predstavi "Critic’s Choice" u kojoj su glumili bračni par, emocije su se rasplamsale, a na ludi kamen stali su 14. juna 1963. godine u Las Vegasu.

 

Ostali su u skladnom braku sve do 1981. godine kada je Ludenu dijagnostikovan karcinom bešike, a ubrzo je i preminuo.

 

Beti Vajt
foto: Profimedia

Kad se probudio i počeo pomalo da govori, ponadala sam se da, možda, ipak nije tako loše kao što je izgledalo. Nažalost, moje nade su za samo nekoliko dana pale u vodu. Alen je izdahnuo na mojim rukama, 9. juna 1981, samo pet dana pre naše osamnaeste godišnjice braka. Jedino što sam u tom trenutku želela, jeste da odem s njim – otkrila je Vajtova nakon njegove smrti.

 

Uspela je da se izbori sa velikom tugom i tragedijom, te je nakon godinu dana nastavila da niže uspehe, a do danas je pamtimo kao jednu najznačajnijih glumica sveta.

 

Beti Vajt
foto: Profimedia

 

makonda-tracker