jedna od užasnih holivudskih priča

Očarala je Stivena Spilberga i CEO svet: Najslađa devojčica Holivuda imala je samo 12 godina kada je umrla JEZIVOM smrću

1

Tužna sudbina zadesila je holivudsku slatkicu i Spilbergovu miljenicu baš kada se činilo da je sva slava ovog sveta pred njom...

foto: The Hollywood Archive/Profimedia
foto: The Hollywood Archive/Profimedia

Jedna od najvećih holivudskih tragedija vezuje se za ime malene Heder O'Rurk, devojčice koja je umrla sa nepunih 13 godina. Američka glumica rođena je 27. decembra 1975. godine, a preminula je prvog dana februara 1988. godine. Malena Heder odrastala je u predgrađu San Dijega, a osim roditelja, imala je stariju sestru Tami, takođe glumicu.

 

 

Njena kratkotrajna, ali velika slava usledila je zahvaljujući Stivenu Spilbergu. U jednom intervjuu objasnio je da je da je tražio "četvorogodišnje dete koje je sam svake majke" za glavnu ulogu u svom horor filmu Poltergajst iz 1982. godine.

 

 

Kada je Spilberg ugledao malu Heder kako ruča sa majkom, odmah joj je ponudio ulogu u "Poltergajstu". Heder je nadmašila i Dru Barimor, koja je bila kandidatkinja za ulogu, a ujedno i Spilbergova kumica!

 

Odglumivši Kerol En Friling u filmu iz 1982. godine, činilo se da je slava pred njom. Devojčica je dobila odlične kritike, a usledile su i naredne uloge u ovoj horor franšizi, te je glumila u drugom i trećem delu "Poltergajsta", iz 1986. i 1988. godine. Poslednji nastavak objavljen je posthumno. 

 

 

Heder je glumila i na televiziji, u seriji Srećni dani, sitkomu Vebster, kao i u filmu Preživljavanje: Porodica u krizi, te se ostvarila još u nekolicini uloga...

 

Početkom 1987. godine, mala Heder se razbolela, a tek kasnije su joj dijagnostikovali Kronovu bolest. Primala je injekcije kortizona kako bi se lečila, i to dok je snimala treći deo Poltergajsta. Ove injekcije su uticale na to da joj lice otekne u predelu obraza, što je, po rečima Hederine majke, uticalo na devojčicu.

 

 

 

31. januara 1988. godine Heder je imala simptome slične gripu. Sledećeg jutra je kolabirala u svom domu, a odmah je prevezena u bolnicu. Imala je srčani napad, a kada je stigla u bolnicu, dijagnostikovali su joj stenozu (suženje) crvea. Odmah su je operisali, a iako je preživela operaciju, usleio je novi srčani napad. Malena Heder nije preživela. 

 

Doktor sa kalifornijskog univerziteta izjavio je da je njena smrt neobična, jer nije imala simptome bolesti creva. Kako je tada istakao, očekivalo bi se da se tegobe jave ranije, a ne tako iznenada.

 

Heder je preminula nekoliko dana pre premijere trećeg dela Poltergajsta, a sahranjena je dan nakon iste.

 

 

makonda-tracker