amerika je bila luda za njom

TRAŽILI SU IM MINUT ĆUTANJA, ĆUTALI SU CEO DAN! Prva tragična DIVA bila je idol Merilin Monro, umrla je na strašan način

0

Početkom marta obeleženo je 110 godina od rođenja Džin Harlou, američke glumice koja se u medijima obično naziva prvom tragičnom zvezdom američke pop kulture.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Nazivali su je "plavom bombom" i "vamp devojkom", a bila je jedna od prvih žena čijoj lepoti su se divili milioni. Ne može se svrstati u zloslutni "Klub 27" jer je preminula u 27. godini, a njen odlazak nije pratio neki porok ili nesreća koja je iznenada prekinula sve — otkazao joj je bubreg i ugasila se polako. Ipak, Džin Harlou, jedini uzor slavne Merilin Monro, do danas je jedna od ultimativnih famme fatale, žena o čijoj lepoti se govori s posebnim divljenjem.


Harlin Karpenter, koja je kasnije postala Džin Harlou, rođena je u Kanzas Sitiju, 3. marta 1911. godine. Njeno detinjstvo nije bilo ni po čemu posebno i izgledalo je kao život bilo kog deteta u Americi sve dok se njeni roditelji nisu razveli, posle čega je otišla u Ilinois kako bi upisala srednju školu. Daleko od majke i njene kontrole, tada petnaestogodišnja Džin ubrzo se udala za četiri godine starijeg Čarlsa Mekrgua i s njim preselila u Los Anđeles.

 

Tako je dobila priliku da ostvari svoje snove i zaigra u filmu.


Producenti su je, zahvaljujući Džininoj lepoti, brzo spazili, pa se odmah pojavila u filmu Honor Bound. Uloge su počele da se nižu, a to je uticalo na njen brak, pa se razvela posle damo dve godine braka.

 

džud h
foto: Profimedia

Već 1930. zaigrala je u filmu Hell Angels, koji se smatra prekretnicom u njenoj karijeri. Već tada iskusila je ono što ju je pratilo i u narednim godinama: publika ju je obožavala, kritika je bila šokirana što je žena s tako malo talenta dobila ulogu. Kritičari su jedinim Džininim adutom smatrali njenu lepotu i nazivali njenu glumu katastrofom, a ona im nije ostajala dužna. Borila se protiv tabua, pa su njena pojavljivanja na svečanim događajima uvek bila obojena kontroverzom — birala je isključivo dekoltirane haljine, u pratnji su uvek bili njeni deklarisani gej prijatelji.


Koliko su joj se divili muškarci, toliko su je volele i žene. Širom Amerike žene su se farbale kao Džin Harlou, otvarali su se klubovi Platinum Blonde, a mediji su pomamu za njom nazvali "Harloumanija".

 

Međutim, deset godina nakon početka njene karijere, dok je snimala film Saratoga s Klarkom Gejblom i Mirnom Loj, Džin Harlou se razbolela. Navodno je već u to vreme uveliko nosila perike jer joj je kosa opadala zbog toksičnih tretmana blajhanja kako bi postigla svoj prepoznatljivi izgled.

 

Dijganostikovani su joj grip i upala bešike, ali od terapije joj nije bilo bolje, pa je tako 29. maja zamolila Gejbla da joj pomogne da dođe do garderobe jer se osećala vrlo loše. Potom su je, umesto u bolnicu, poslali kući, gde je o Džin brinula njena majka sa timom medicinskih sestara. Sedmog dana juna, Džin Harlou je preminula od bubrežne insuficijencije.

 

džud h
foto: Profimedia

Kasnije se spekulisalo da joj je majka, inače vrlo predana hrišćanka, uskraćivala medicinsku pomoć i da je insistirala da se glumica leči isključivo molitvom. Mnogo toga pisalo se i pričalo posle Džinine smrti, a između ostalog kao razlog njene prerane smrti pominjani su dijeta, trovanje krvi zbog previše blajhanja kose i abortus. Navodno je glumica prisiljena na pobačaj i bilo joj je zabranjeno da se uda za glumca Vilijama Pauela jer je MGM smatrao neprikladnim da mu supruga postane "plavokosa seks bomba".


Šta god da je bio slučaj, vest o njenoj smrti šokirana i rastužila Ameriku i svet. Još uvek se pamti kako su u studiju zaposleni zamoljeni za minut ćutanja u njenu čast, a oni su — stotine i stotine njih — ćutali do sutradan! Čuveni studio MGM zatvoren je i sve tadašnje filmske zvezde prisustvovale su sahrani, a film Saratoga završen je zahvaljujući dvojnicama lepe glumice.

 

 

makonda-tracker