nikad nije nacrtao mikija mausa!

MISTERIJA POSLEDNJIH REČI I ZAMRZAVANJE NAKON SMRTI: 10 neočekivanih činjenica o Voltu Dizniju koje sigurno niste znali

0

Na današnji dan preminuo je čovek koji je obeležio detinjstvo većine ljudi na svetu proteklih decenija

foto: Profimedia
foto: Profimedia

"Otac" Mikija Mausa i brojnih crtanih princeza Volt Dizni bio je inspiracija, uzor i jedan od najvećih umetničkih i poslovnih magova u istoriji filmske industrije. Gotovo da nema deteta koje bez treptanja nije gledalo makar jedan njegov film, pa se u čast čoveku koji nam je darovao neke od omiljenih crtanih junaka prisećamo interesantnih detalja o njegovom životu i radu.


1. Počeo je da se bavi crtanjem još kao dete, a najčešće je — budući da je odrastao na farmi u Misuriju, crtao konje svojih komšija.


2. Srednju školu je napustio sa svega 16 godina kako bi stupio u vojsku tokom Prvog svetskog rata, ali je odbijen kao premlad. Ipak, uspeo je da dobije posao vozača kola hitne pomoć u Crvenom krstu u Francuskoj.

 

foto: Profimedia

3. Iako važi za "oca" Mikija Mausa, koji se najpre zvao Mortimer Maus, za šta je Diznijeva supruga verovala da zvuči pomalo pompezno, on zapravo nikad nije crtao čuvenog miša — to su činili njegovi saradnici. Ipak, Volt Dizni je "pozajmljivao" glas Mikiju od 1928. do 1947. godine.


4. Čuveni animator svojski se trudio da "Snežana i sedam patuljaka" dobiju svoj film uprkos sumnjama svih oko sebe. Ovaj projekat nazivan je u holivudskim krugovima "Diznijevom budalaštinom", ali on je bio uporan i na kraju postigao ogroman uspeh: ovaj animirani film zaradio je više od osam milion dolara samo prilikom prvog puštanja u javnost.


5. Niko nije osvojio više Oskara — Volt Dizni nominovan je čak 59 puta i nagrađen je 22 puta!

 

foto: Profimedia

6. U većini Diznijevih filmova primetno je odsustvo majke. Njegovi junaci gube ih ili u samom filmu ili ih već na početku zatičemo bez mame, a američki mediji pisali su svojevremeno da je razlog za to Diznijev osećaj krivice zbog smrti njegove majke Flore. Naime, nakon što je film "Snežana i sedam patuljaka" doživeo uspeh, Volt je obradovao svoje roditelje kupovinom nove kuće. On nije želeo da se njegovi otac i majka opterećuju popravkama i radovima u svomn novom domu, pa je umesto angažovanja majstora slao radnike iz svog studija kad bi se u kući dogodio neki problem. Tako im je jednom prilikom poslao momke da poprave grejni sistem, koji je potom procureo, usled čega se Flora Kol Dizni otrovala ugljen-monoksidom i stradala. Volt nikada više nije pričao o tome.


7. Godinama nakon smrti čuvenog Diznija, 1980, jedna mala planeta nazvala je po njemu — 4017 Dizneja, koju je otkrila sovjetska astronomkinja Ljudmila Karačkina.


8. Iako su mnogi daleko voljeniji i popularniji, Voltu Dizniju je njegov najdraži crtani lik uvek bio Šilja.

 

foto: Profimedia

9. Njegove poslednje reči do danas su ostale misterija: pred smrt Volt Dizni je na parčetu papira napisao ime Kurta Rasela, zbog čega je i sam holivudski glumac ostao zbunjen. Rasel je, inače, u vreme kada je preminuo Dizni, bio dečiji glumac i tek je počeo da radi u studiju "Dizni".


10. Uprkos glasinama koje kruže decenijama, slavni animator nije kriogenski zamrznut nakon smrti 1966. godine. Nakon što je preminuo posle borbe s rakom pluća, pojavio se mit o tome da ostaci Volta Diznija čekaju zamrznuti da nauka napreduje toliko da se on jednog dana oživi, ali sudeći po članovima njegove porodice to ne samo što nije istina već nema dokaza da je Dizni uopšte čuo za kriogensko zamrzavanje. On je, zapravo, kremiran, a urna je položena u mauzoleju na groblju u Glendejlu, u Kaliforniji.

 

foto: Profimedia

 

makonda-tracker