svi krive samo njega

500 DANA IGRANJA S UMOM: Glumica koju OBOŽAVAMO izgubila je karijeru, lepotu i mentalno zdravlje — zbog jednog čoveka

2

Od čuvene glumice očekivalo se mnogo, ali je njen život krenuo putem koji niko nije ni slutio. Mnogi veruju da je sve počelo od jednog snimanja filma...

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Nekadašnja glumica, pevačica i komičarka Šeli Duval proteklih godina u medijima je uglavnom zbog potresnih detalja o njenom životu: živi od socijalne pomoći, duševno je obolela i tvrdi da viđa pokojnog kolegu Robina Vilijamsa.


Duvalova, koju smo gledali kao Olivu u čuvenom Altmanovom "Popaju", naučnofanastičnom filmu "Vremenski banditi" i komedijama "Frankenvini" i "Roksen", najveću slavu stekla je zahvajujući ulozi Vendi Torens u filmu Stenlija Kjubrika "Isijavanje", snimljenom po romanu Stivena Kinga. Sudeći po pisanju američkih medija, upravo je set ovog ostvarenja u najvećoj meri uticao na njen život, odnosno na duševne probleme s kojima se suočavala u narednim decenijama. Navodno, Šeli je bila žrtva zlostavljanja slavnog režisera.

 

Kjubrik nikad nije krio svoje radikalne metode u radu s glumcima kako bi ispred kamere dobio najbolji mogući rezultat i baš onu emociju koju želi, ali je sa Šeli Duval otišao najdalje. Najpre je od nje zahtevao da se na godinu dana preseli u Veliku Britaniju kako bi se distancirala od svoje porodice jer mu je bilo potrebno da ona oseti da je usamljena i izolovana. Pravi pakao usledio je kad je počelo snimanje "Isijavanja".


Ona nije krila da joj je bilo teško da sarađuje s Kjubrikom i 1980. godine je dan s njim opisala kao "nepodnošljiv".


Kako je istakla, provela je mnogo vremena plačući, a po objavljivanju filma malo ko se bavio njenom glumom.


Moj lik je morao da plače 12 sati dneveno. Plakala sam po ceo dan devet meseci. Što je najgore, nakon što je film izašao niko nije komentarisao moju glumu, svi su pričali o Kjubriku — rekla je Duvalova.

 

foto: Profimedia

U dokumentarnom filmu Making The Shining Vivijan Kjubrik, u kojem se govorilo o snimanju čuvenog filma, ćerka slavnog reditelja prikazala je ono o čemu se dugo spekulisalo — da je Šeli Duval bila žrtva zlostavljanja. "Isijavanje" je snimano 500 dana, a za to vreme Stenli Kjubrik se prema Džeku Nikolsonu, glavnoj zvezdi filma, ophodio s puno poštovanja, dok je Šeli doživljavala samo suprotno. Navodno se režiser namerno ponašao loše prema njoj kako bi pojačao nesigurnost njene junakinje u filmu Vendi Torens. Čak se u jednom trenutku u dokumentarcu o snimanju "Isijavanja" može čuti kako Kjubrik kaže članovima ekipe: "Ne budite saosećajni sa Šeli". On je često vršio pritisak na nju, ponavljao joj da traći svačije vreme, a svaku njenu ideju i predlog je odbacivao i ocenjivao kao beznajačne.


Legendarnu scenu s bejzbol palicom Duvalova je morala da ponavlja čak 127 puta, zbog čega je ušla u "Ginisovu knjigu rekorda". Ona je plakala između svakog od pokušaja snimanja i njena histerija i nervoza koje smo videli u filmu bili su stvarni.

 

foto: Profimedia

Lik Džeka Nikolsona je morao da bude lud i besan sve vreme. A u svom liku ja sam morala da plačem po 12 sati dnevno poslednjih devet meseci, pet ili šest dana nedeljno. Bila sam tamo godinu i mesec dana, a mora da ima nešto u toj primalnoj terapiji jer bih na kraju dana, nakon plakanja po 12 sati, odlazila kući zadovoljna. To je imalo umirujući efekat. Tokom sada bih se osećala potpuno očajno — ispričala je Duvalova nekoliko meseci nakon što je film objavljen.

 

Ni sam Stiven King nije bio zadovoljan filmom koji je snimljen po njegovom kultnom delu.


Taj film je tako mizogin. Mislim, Vensi Torens je predstavljena samo kao vrišteća krpa za sudove — izjavio je on 2014. godine za Rolling Stone.

 

foto: Profimedia

Šeli Duval nikad posle snimanja ovog filma nije bila ista. Karijera joj je kasnije imala uspone i padove, a suočavala se s brojnim duševnim problemima. Od glume je digla ruke 2002. godine, a kada se 2016. godine pročulo da joj je mentalno zdravlje narušeno, pojavila se u emisiji čuvenog Doktora Fila. Ovaj razgovor mnogi su ocenili kao bizaran i uznemirujući, kako je pisao Vintage, jer je, između ostalog, rekla da veruje da je pokojni glumac Robin Vilijams promenio oblik i da ga i dalje viđa, a pomenula je da joj je život ugrožen zbog šerifa od Notingema, zlikovca iz priče o Robinu Hudu.


Njeno ponovno pojavljivanje u medijima nakon duge pauze podsetilo je američku javnost na potresne detalje sa snimanja "Isijavanja", a Kjubrikova ćerka Vivijan pokrenula je kampanju za prikupljanje novčanih sredstava kako bi se pomoglo Šeli Duval, koja je kasnije ipak obustavljena.

 

1 / 2 Foto: Profimedia


Pre nekoliko godina, ekipa portala Radar Online provela je dan s Duvalovom na njenom ranču nakon što se pročulo da živi od socijalne pomoći i da je usamljena.


Odjednom niko više nije hteo da mi odgovori na pozive. Ljudi s kojima sam se godinama družila više ne žele da razgovaraju sa mnom — rekla je ona tada i otkrila da ne želi da se podvrgne lečenju iako je svesna svojih duševnih problema jer bi se u bolnici osećala kao u zatvoru. — Oni vam ne kažu da ste zatvorenik, ali ne možete da izađete.


Dok mnogi tvrde da je Kjubrik jedini krivac za njeno narušeno zdravlje, Duvalova ne upire prstom u njega iako priznaje da joj nije bilo lako.


Stenli me je gurnuo dalje nego gde sam ikad bila. To je najteža uloga koju sam morala da odigram — rekla je ona.


 

 

makonda-tracker