godinama se borila sa samom sobom

Ona je najtragičnija zvezda u istoriji: Godinama je bila u tajnoj vezi s kraljem, presudio joj njihov sin

0

Početkom decembra 1986. godine, jedna od najlepših žena u istoriji filma pronađena je u spavaćoj sobi u beživotnom stanju

foto: Profimedia
foto: Profimedia

CIA je organizovala prvi susret između slavne glumice Suzan Kabot i kralja Jordana 1959. godine, što je dovelo do njihovog intimnog odnosa, navodno pokazuju do skoro čuvani dokumenti.

 

Dokumenti - iz istrage o ubistvu predsednika Džona Kenedija - pokazuju da je CIA, u pokušaju jačanja odnosa sa Jordanom, nagovorila bivšeg agenta FBI-a da on dogovori sastanak kralja Huseina i Suzan, piše USA Today.

 

Par se dobro slagao na večeri u Los Anđelesu koju je organizovao Robert Maheu, koji će kasnije postati važan pomoćnik ekscentričnom preduzetniku Hauardu Hjuzu. Agenti su zatim unajmili kuću na Long Ajlend Biču za kralja Huseina dok je nastavio svoju državnu poseu i dogovorio da Suzan ostane u obližnjem hotelu u Njujorku.

 

Glasine govore kako se njihov odnos nastavio dugi niz godina, a Suzan je rodila sina Timotija 1964. godine, a za njega se dugo da je Huseinov sin. Iako se nikada nije u potpunosti dokazalo da je kralj Timotijev otac, sve pretpostavke idu u tom smeru. Da se tako nešto pokazalo istinitim, značilo bi da je Husein varao svoju drugu suprugu Antonet Gardiner, s kojom je bio u braku od 1961. do 1971. godine.

 

foto: Profimedia

 

Dokument kriju ime kralja Huseina, ali vreme događaja podudara se s posetom tada 23-godišnjeg monarha SAD-u. Huseinova prva žena Dina bint Abdul-Hamid umrla je 1957. i kralj se nije ponovo venčao sve do 1961. godine.

 

Agencija je zadužila Maheua i tada su kontaktirali "istaknutu advokaticu u Los Anđelesu i holivudsku figuru" stoji u dokumentima. Gospodin Maheu je zamoljen da organizuje zabavu za kralja Huseina 3. aprila 1959., navodi se u izvešću - i tokom ove zabave je upoznao tu prijateljicu. Priča objavljena u Los Anđeles Tajmsu nekoliko dana kasnije navodi da su se kralj Husein i Suzan Kabot susreli na zabavi u kući kalifornijskog naftaša Edvina Pauleja.

 

 

Par je postao "intimni prijatelji" nakon sastanka u Los Anđelesu, navodi se u dopisu, a kralj je bio zaljubljen u nju pa je želeo da se sa njom sretne tokom svog boravka u Njujorku između 14. i 18. aprila 1959. godine.

 

CIA je tada iznajmila kuću u Long Biču na Long Ajlandu za vreme kada je kralj Husein bio u Njujorku, a Suzan je ostala u hotelu Barkli na Menhetnu pod "tajnim imenom", dodaju agenti u dopisu. Tokom svog boravka u Long Biču, Suzan Kabot je govorila o interesu javnosti koja okružuje njen odnos sa kraljem Huseinom, navodi se u dopisu. Izveštaji u medijima raspravljali su o njenoj jevrejskoj pozadini - Suzan Kabot je rođena kao Hariet Šapiro - što je moglo da predstavlja problem za muslimanskog monarha.

 

- Nagađala je o mogućim izvorima određenih ličnih podataka koji su procureli u javnost - stoji u dopisu. Osim toga, razgovarala je o njenim dubokim osjećanjima koja je gajila za stranog dužnosnika.

 

Takođe je spomenula da nije jasno kakvu ulogu je morala da igra kada su je zamolili da prisustvuju zabavi, ali joj je rečeno: "Želimo da pođete s njim u krevet." Suzan je izjavila da je odbila predlog, ali je ipak odlučila da ode na zabavu i zaljubila se do ušiju u "neverovatno šarmantnog" kralja.

 

Nastavak na sledećoj strani.

 

makonda-tracker