Sve što je činilo princezu od Monaka

Venčanica Grejs Keli i danas se smatra umetničkim delom: Top 5 detalja iz života proslavljene Hičkokove muze (FOTO)

0

Dvanaestog novembra tekuće godine navršava se 88 godina od smrti princeze od Monaka. Bila je žena kojoj su se svi divili, a završila je tragično... Naime, mnoge teorije zavere govore kako je Grejs Keli zapravo ubila mafija, kako bi se osvetila za rigorozne zakone u kockarnicama po Monte Karlu.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

1. Nikad nije bila siromašna

 

Život nije bajka, a Grejs Keli nije Pepeljuga koja je od siromašne devojke postala princeza. Naprotiv, rođena je kao treće od četvoro dece u imućnoj porodici sa velikim sportskim duhom. Majka je bila direktorka "Physical Education Department" na univerzitetu, a otac stariji zlatni olimpijac u veslanju koji je nakon sportske karijere zaradio bogatstvo sa svojom građevinskom kompanijom.

 

Grejs Keli: Najlepša plavuša svog doba

 

2. Želela je da glumi od najranijeg detinjstva

 

Glumom je želela da se bavi od najranije mladosti i time iznenadila roditelje koje su to smatrali malo boljom profesijom od prosjačenja. Po završetku srednje škole 1947. godine sama se uputila u Njujork u potrazi za poslom. Zahvaljujući svom izgledu, povremeno se bavila manekenstvom, a ostvarila je ulogu i na Brodveju.

 

Početkom pedesetih je preselila u Los Anđeles gde je nastupila u nizu uspešnih filmova, a posebno onim u režiji Alfreda Hičkoka ("Nazovi M radi ubistva", "Prozor u dvorište", "Drž'te lopova") čija je bila muza. Oskara za najbolju žensku ulogu dobila je za film "Provincijalka".

 

Njen modni spektakl oduzima dah: Princeza od Monaka pokazala svetu da je i te kako dostojna kraljevske porodice (FOTO)

 

3. Morala je da plati miraz pre udaje

 

Kneza Monaka Rainiera III upoznala je na Kanskom filmskom festivalu 1955. godine tokom promocije "Provincijalke". Iako je knez bio očaran njenom lepotom i slavom, ona je tada bila u vezi s francuskim glumcem. Ubrzo nakon toga počeli su da se dopisuju. Princ je u medijima negirao da aktivno traži ženu, iako su mi bili potrebni naslednici kako bi zadržao svoju kneževinu.

 

Kada je krajem iste godine došao na diplomatski put u Sjedinjene Američke Države, posetio je Grejs Keli, a od oca zatražio njenu ruku. Porodica Grejs Keli morala je princu da plati miraz u visini od 2 miliona dolara, a zauzvrat je dobila spektakularni verenički prsten sa smaragdom od 10.5 karata, koji je nosila i u svojem poslednjem filmu - "High Society".

 

Sudbonosno "da" izgovorila mu je na glamuroznoj svečanosti u Monaku 1956. godine pred 3.000 zvanica i brojnim televizijskim kamerama. Pretpostavlja se da je svadbu pratilo 30 miliona ljudi širom sveta na malim ekranima.

 

4. Dobila je venčanicu od svog poslodavca

 

Venčanica Grejs Keli (čije tajne vas čekaju na idućoj strani teksta) i danas se smatra umetničkim delom, a dizajnirala ju je holivudska kostimografkinja Helen Rouz od 300 metara belgijske čipke, 150 metara svile, tafta i tila. Na njoj je radilo čak 36 krojačica tokom tri sedmice, a bila je poklon filmskog studija MGM-a za koji je snimila sedam filmova.

 

Zbog nje niko nije primetio ni Kim, ni Naomi, ni Salmu: Unuka Grejs Keli samo jednom šetnjom crvenim tepihom zadivila Holivud

 

5. Nepoznati uzrok smrti

 

Život Grejs Keli tragično je prekinut 14. septembra 1982. godine dok se princeza vozila prema Monte Karlu u svom automobilu. Izgubila je kontrolu nad vozilom i sletela sa puta. Priča se kako je srčani udar bio uzrok smrti, no pojavile su se i mnoge teorije zavere da je princezu ubila mafija kako bi se osvetila za rigorozne zakone u kockarnicama po Monte Karlu.

foto: Profimedia

Nastavak pročitajte na idućoj strani teksta...

 

makonda-tracker