Igor Lazić Niggor: Spavaonica za mornarske snove

1
Muzičar Igor Lazić Niggor ispoljio je kreativnost uređujući svoj mali iznajmljeni stan na Vračaru, u kojem pored morskoplave boje pažnju privlače ručno rađene lampe i disko kugle

Prošle godine u aprilu talentovani umetnik Igor Lazić poznatiji pod pseudonimom Niggor otvorio nam je vrata svog doma. Tokom dvanaestogodišnjeg života u Beogradu Niggor je promenio sedam stanova dok se nije nastanio na Vračaru, nedaleko od strogog centra grada. Stara kuća u kojoj je popularni umetnik pronašao kutak za sebe skriva se od gradske gužve u primamljivoj tišini gustih krošnji. Svaki detalj u njegovom iznajmljenom domu od četrdeset pet kvadrata osmišljen je tako da odgovara potrebama momačkog života, a sve ukrase mladi domaćin ručno je izrađivao po svom ukusu.

- Nikada mi nije bilo važno u kom delu grada ću stanovati jer imam automobil koji mi olakšava kretanje - počinje priču muzičar i odskoro voditelj rijaliti šou programa Telefon, koji se prikazuje na crnogorskoj televiziji Atlas. - U ovaj stan doselio sam se pre dve godine, a za njega sam saznao preko jedne drugarice. Bez dvoumljenja sam odlučio da tu otpočnem novu životnu etapu. Vračar mi odgovara zato što oko moje kuće uvek ima mesta za parking, mirno je i uopšte nemam osećaj da živim u velegradu. Tome doprinosi i pogled na divnu bašticu kojom dominira stablo starog oraha i nekoliko višanja. Kada u proleće sve ozeleni, dvorište dobije sasvim drugačiji izgled pa imam osećaj da sam u raju. U junu stižu višnje, a plodovi sočnog voća mi kroz prozor ulaze direktno u dnevnu sobu. Kuća je stara više od jednog veka, ima veoma debele zidove koji je zimi čine toplijom, dok je leti u stanovima prijatna hladovina.

 

Enterijer koji je zatekao kada se uselio u novi dom, a koji čine velika dnevna, a ujedno i spavaća soba, kuhinja, mali hodnik i kupatilo, šarmantni muzičar potpuno je preuredio.

- Tu su se nalazile neke osnovne stvari neophodne za život, ali mi se nisu sviđale. U dnevnom boravku mnogo prostora zauzimali su glomazni ormari, dok je centralnim delom sobe dominirao ogroman sto sa stolicama. Bacio sam se na posao i napravio novi razmeštaj: garderobere sam prebacio u predsoblje, a sto razmontirao. Uneo sam svoj nameštaj iz prethodnog stana i svakom komadu našao adekvatno mesto. Jedva čekam da kupim sopstveni stan i da ga sredim onako kako želim, jer sve je drugačije kada ste podstanar i uređujete enterijer koji nije vaše vlasništvo. S druge strane uvek postoji mogućnost za novu selidbu, a sad bi mi to teško palo jer sam, kao hrčak, već nakupio mnogo nameštaja. Najiskrenije, stan mi služi samo da bih u njemu prespavao i poslao poneki mejl, pa nisam previše opterećen njegovim sređivanjem - objašnjava Igor, koji slobodno vreme kod kuće koristi i da zajedno sa kolegom Sky Viklerom komponuje muziku.

Simpatični Kotoranin je u ovom prostoru ipak napravio određene izmene i tako ga oplemenio. Na zidovima su fotografije koje je sam snimio, a tu su i sitnice koje je na poklon dobijao od dragih prijatelja.

- Fotografija mi je hobi, a sve slike koje se nalaze u stanu uglavnom sam napravio na moru. Pored njih na zidu je i ploča koju sam zajedno sa mojim prijateljem DJ Leonom objavio za nemačko tržište. Pošto sam odrastao kraj mora, a jedno vreme i radio kao mornar, za prozore sam odabrao plavu boju. Sva vrata u stanu ofarbao sam u narandžasto pa ova kombinacija komplementarnih boja stanu daje poseban šmek, prostor deluje veselije i prijatnije i idealan je za opuštanje - objašnjava Igor. Tu je i stara komoda na kojoj se nalaze Lazićeve brojne nagrade.

- Deo je ovde, a većinu sam odneo u Crnu Goru. Posebno sam ponosan na statuu koju sam dobio kao pobednik emisije Karaoke obračun, a pored priznanja za svoj minuli rad, na toj komodi koja mi se uopšte ne dopada, nalaze se i prvi primerci časopisa National Geographic, mog omiljenog štiva za čitanje. Pošto ne volim centralnu rasvetu, u svaki ugao postavio sam po jednu lampu, koju sam sam izradio. Imam i mnogo disko kugli.

Prilikom uređivanja stana svom romantičnom duhu kreativni umetnik dodao je i praktičnu crtu svoje ličnosti.

- Na prozor sam okačio prekrivač za francuski ležaj pa moja improvizovana zavesa, kad je to potrebno, onemogućava da svetlost uđe u stan. Na polici sa diskovima je sidro od stiropora koje izgleda kao pravo, a poklonio mi ga je Rambo Amadeus. Posebno drag detalj mi je stabljika pšenice koju sam doneo iz Atine, a dobio sam je na dan zatvaranja Olimpijade 2004. Jedan kutak rezervisan je za kompjutere, miksete i Sony play station i tu, kada sam kod kuće, provodim najviše vremena.

Kada nije za kompjuterom, član nekadašnje grupe Montenigers  boravi u kuhinji, jer obožava da priprema razne kulinarske specijalitete.

- Volim da kuvam i nikada mi nije problem da samo za sebe spremim dobar ručak, što sam usavršio tokom dugog niza godina samačkog života. Kuvanje me opušta, a ponekad tako prekratim dosadu - završava Igor.

Moni Marković

 

Tekst je objavljen u magazinu Story, u broju 136, 29. aprila 2008. godine.

makonda-tracker