kao muzej

Stilski nameštaj, na zidovima ikone i divna umenička dela: Zavirite u dom Ljiljane Habjanović Đurović u srcu Beograda

0

U kući naše spisateljice sve odiše harmonijom i mirnom energijom 

Zavirite u dom spisateljice Ljiljane Habjanović Đurović
Zavirite u dom spisateljice Ljiljane Habjanović Đurovićfoto: Dragana Udovičić

Naša poznata spisateljica Ljiljana Habjanović Đurović rođena je u Kruševcu, ali je više od polovine svog života provela u Beogradu. Tu je svila porodični dom sa suprugom Milovanom i sinom Aleksandrom.

 

Njihova porodična kuća odiše spokojom, a Ljiljana ne voli mnogo da o privatnom životu govori u javnosti, pa smo samo zahvaljujući društvenim mrežama uspeli da donekle zavirimo u njenu oazu mira.

 

Osim književnosti i pisanja Ljiljana gaji pasiju prema starinama, pa ne iznenađuje što je ceo njen dom protkan ovakvim komadima nameštaja i kućnih ukrasa.

 

 

U domu naše poznate spisateljice dominira rustičan enterijer. Na zidovima su brojna umetnička dela poznatih slikara, na policama ukrasne starinske lampe, a posebno mesto u njenoj kući i srcu zauzimaju i uramljene fotografije bliskih ljudi.

 

Zidovi su pretežno bele boje, koja odiše čistoćom, spokojem i elegancijom. Posebno mestu u životu Ljiljane imaju knjige, pa ne iznenađuje činjenica da one zauzimaju veliki deo prostora. 

 

Unikatni, starinski nameštaj u duborezu, klasični i veoma luksuzni lusteri, kao i police od punog drveta samo su deo prostora u kojem je spisateljica stvorila neka od najpoznatijih umetničkih dela. 

 

1 / 11 Foto: Instagram / ljhdj

 

Dnevna soba je takođe u belom. Veliku pažnju privukli su stalak za cveće, zastor, čak i klavir za koji Ljiljana često sedne, sve je belo. Drugačiji su samo cveće, svećnjak i persijski tepih. I ljubimci, pomeranci, „uklopili” su se u tonove prostorija.

 

Ljiljana je autorka nekih od najčitanijih romana u našoj savremenoj književnosti, kao što su “Ženski rodoslov”, “Paunovo pero”, “Petkana” i “Igra anđela”, u srećnom je braku od 1978. godine, a ta radost i harmonija ogledaju se i u njenom životnom prostoru.

 

Bonus video:

 

Kako izgleda porodična kuća Bojane Rodić u Titelu?

 

 

makonda-tracker