Jelena Marković: Moja riznica najlepših suvenira

8
U prostranom i toplo ušuškanom stanu u beogradskom naselju Bežanijska kosa, pretprošlogodišnja miss Srbije Jelena Marković uživa maštajući o Njujorku u kome želi da ostvari sve svoje snove
Jelena Marković
Jelena Marković

Daleko od gužve i gradske vreve, miss Srbije za 2009. godinu i studentkinja četvrte godine Pravnog fakulteta, Jelena Marković (21), živi u prostranom domu od devedeset četiri kvadrata u koji se doselila pre godinu dana u pitomom delu beogradskog naselja Bežanijska kosa.

- U trenutku kada sam pobedila na izboru za miss Srbije, živela sam u Studentskom gradu na Novom Beogradu, iako su moji roditelji ranije kupili stan na Bežanijskoj kosi. Ali, ja jednostavno nisam htela tamo da se uselim i živim sama jer sam želela da osetim čari studentskog života i druženja sa drugaricama. Međutim, nakon što sam postala miss Srbije, zbog privatnosti morala sam hitno da se preselim. Pred odlazak na izbor za miss turizma sveta u avgustu prošle godine konačno sam se uselila, ali sam odmah otputovala na mesec dana u Kinu. Kada sam se vratila, konačno sam počela sa sređivanjem prostora i prvo što sam unela u stan bio je pregršt suvenira iz Kine, a tek je onda na red došao nameštaj – iskreno započinje priču Jelena čiji se dom sastoji od prostrane dnevne sobe sa terasom, tri spavaće sobe, predsoblja, kuhinje sa trpezarijom, kupatila i odvojenog toaleta.

- Veoma mi je bitno da živim u velikom prostoru jer ne funkcionišem u skučenim sobama. Takođe, neophodno je da moj dom ima mnogo svetlosti, zbog čega su svi zidovi u stanu beli jer se među njima najprijatnije osećam. Moja mama Rada je prava umetnička duša koja radi u fabrici nameštaja Atlas u Užicu, tako da je ona sa zadovoljstvom preuzela na sebe opremanje stana. Mada nam se u suštini stilovi razlikuju jer je ona veoma romantična a ja volim moderan nameštaj, zadovoljna sam kakve komade je izabrala i znam da je to radila sa puno ljubavi.

- Ja sam bila zadužena za sitnice kao što su slike i detalji jer volim da prostor oplemenim stvarima koje su mi drage i imaju neku simboliku. Jedan od najdražih suvenira koji sam dobila na poklon jeste jedan muzički instrument iz Kine koji sam jedva uspela da unesem u avion. U dnevnoj sobi u kojoj inače provodim najviše vremena, dominira regal od hrastovine, udoban dvosed koji je prekriven španskim štofom sedefasto-braon boje, dok je garnitura od ratan dizajna sa belim jastucima.

- Posebnu vrednost za mene ima tepih koji je samo za mene ručno napravila mamina prijateljica Draga i zbog toga baš na njemu najradije sedim sa prijateljima. Čak smo uspeli da upalimo i nargilu koja mi je jedan od najdražih suvenira sa putovanja u Tunis gde sam bila letos na pripremama sa devojkama koje su se takmičile za miss Srbije – priča uz osmeh atraktivna studentkinja prava koja priznaje da retko zalazi u kuhinju u kojoj dominira bela boja, dok u kupatilu provodi dosta vremena jer uživa da se doteruje.

- Samo ću reći da je ukupna površina mojih kupatila tri puta veća od kuhinje, mislim da to dovoljno govori o svemu. (Smeh) Jedino sam insistirala da u trpezariji sto i stolice budu u kombinaiciji drveta i kovanog gvožđa. U principu, veoma retko ulazim u kuhinju jer se uglavnom hranim po restoranima, zbog čega je ona uvek sređena. Ipak, umem da spremim neka brza jela kada mi dolaze prijatelji koji naročito vole moju pitu sa jabukama – ponosno kaže šarmantna brineta koja je svoju intimnu odaju oplemenila detaljima u omiljenoj ljubičastoj boji.

- U spavaćoj sobi mi je najvažniji udoban francuski ležaj na kome mogu lepo da se odmorim posle napornog dana. Tu je i radni sto sa laptopom sa koga obavljam sve poslovne obaveze, pošto sam stipedista i PR slovenačkog Gorkog lista, a aktivno pohađam i školu novinarstva Balkan media tim kod Olivere Jovićević. Iako obožavam sve nijanse ljubičaste, nisam se usudila da okrečim sobu u tu boju jer sam čula da nije dobra za prostor, ali zato ima nekoliko detalja u toj boji. Dosta prostora zauzima i garderober sa mojim stvarima kojih mi nikada nije dovoljno, pa zbog toga u predsoblju postoji poseban regal samo za moje cipele i tašne koje obožavam. A posebno mesto zauzimaju koferi koji su uvek spremni za put – priznaje ova lepotica.

- Leti najviše vremena provodim na terasi i tada skoro uopšte ne koristim ostatak stana. Tamo najradije ispijam kafu, obedujem ili spremam ispite. Pošto obožavam životinje i ne volim da živim sama, imala sam ideju da uzmem psa haskija, ali moji roditelji se nisu s tim složili. Mada, na kraju sam i sama shvatila da stan nije adekvatan prostor za tog psa. Zbog toga uveliko razmišljam da uzmem bar neko malo štene do kraja godine. Moram da priznam da nisam kućni tip, a pretpostavljam da to ima veze i s mojim godinama jer sam još uvek veoma mlada i najviše uživama u izlascima sa prijateljima. Iako je kraj u kome živim veoma lep i savršen za porodicu, meni nedostaje malo više živosti i kafića za okupljanje nas mladih. S druge strane, ovde imam potpunu privatnost i nisam imala nikakvih neprijatnosti, premda me svi već znaju. U budućnosti vidim sebe u Njujorku, jer energija koju poseduje odgovara u potpunosti mom temperamentu, a na listi mojih želja koje ću uskoro realizovati je i poseta Indiji. Na svu sreću nisam materijalni tip i  ne vezujem se za stvari, tako da bih bez problema otišla da živim na drugi kraj sveta jer sam najkreativnija kada sam potpuno slobodna – završava Jelena Marković koja je na Fashion Weeku zatvorila reviju Stanislave Sinđelić.

Jelena Kulović


Tekst je objavljen u 268. broju magazina Story, 9. novembra 2010. godine.


makonda-tracker