DOM POZNATIH

Iva Štrljić: Devojački kutak na krovu Beograda

11

Baš tu, u srcu prestonice gde je učila i svoje prve korake, naša uspešna glumica vodi svoj umetnički život a svaki novi dan počinje uz kaficu i pogled na grad koji neizmerno voli

foto: Luka Šarac
foto: Luka Šarac

U jednoj od malih, ušuškanih ulica koje čuvaju i stvaraju duh starog Beograda, odrasla je a sada i samostalno živi glumica Iva Štrljić. S pogledom na prestoničke krovove, njen dom čuva brojne uspomene iz detinjstva i ranih devojčakih dana, a danas je stecište svih njenih polazaka i dolazaka iz profesije koja je čini srećnom. Ovde počinje da se rađa svaka njena uloga, ovde sanja i maša, ovde odlučije o svojim budućim postupcima... U njenom stanu svaki kutak ima svoju namenu, pa kad se kroči u njega pogled luta na sve strane.

 

foto: Luka Šarac

Nije važno šta primetite kad uđete u moj dom, važno je šta osetite. Sa prostorom u koji ulazimo isto je kao i sa poznanstvima u životu. Ono što se sigurno oseća ovde jesu duša, život, neka ušuškanost i toplina. Stanovi uvek imaju karakter ljudi koji u njima žive i sigurna sam da je moj dom baš kao ja. Trudim se da bude prijatan i nežan. Stanujem u potkrovlju, a obožavam potkrovlja, sa divnim pogledom na beogradske krovove koje posmatram svakoga jutra uz prvu kafu i to je najlepši začin za moj početak dana," opisuje glumica, koja se veoma rano osamostalila.

foto: Luka Šarac

- Živim sama od svoje osamnaeste godine i dopada mi se što je to tako zato što sam na vreme izvežbala sve ono žto ozbiljan, odrastao, odgovoran život podrazumeva. Nisam mrzovoljna osoba, ništa mi nije teško, sve prihvatam sa radošću pa tako i kućne poslove. Volim da kuvam i umem sve da skuvam, međutim, pošto živim sama hranim se improvizovano dakle ko šta radi ja seckam salate, kada sređujem stan onda to obavezno obavljam uz muziku da bih tu, ne toliko zabavnu radnju, učinila što zanimljivijom i što sličnijom fitnesu tako da obično toga dana ne odem u teretanu jer je zameni takozvani "tepih fitnes" i to je sjajan način rekreacije. Budim se veoma rano, uvek sam u sedam uveliko u akciji tako da je verovatno i to razlog što sve što hoću da postignem i obavim na vreme. Imam običaj da, na primer, dok perem sudove ponavljam tekst za seriju ili predstavu koju pripremam tako radim dva posla u isto vreme. Ključno je da sve što činite, pa i kućne poslove, posmatrate sa vedrinom, a ja ću uvek u vedri i dobro raspoloženi omotač upakovati sve u životu - priča Iva.

 

foto: Luka Šarac


Iako je svaki kutak u stanu opremila onako kako njoj odgovara, jedan nesvesno već decenijama u njenom životu ima prednost.

Omiljeni kutak u stanu su mi stepenice. Veoma ih volim. Podsećaju me na detinjstvo, uspomene, odrastanje. I kao devojčica uvek sam najveći deo dana volela da provodim na galeriji ili baš na tim stepenicama. Danas uhvatim sebe kako sednem na njih i odatle gledam televiziju, telefoniram ili mešto čitam," ističe umetnica kojoj životni prostor često služi i kao radni.

foto: Luka Šarac

Koliko god joj je za pisanje knjiga ili učenje novog teksta potreban mir, njoj gradska buka svojstvena za srce prestonice ne predstavlja problem.


- Uživam u gužvi i volim je, ona je život. Odrasla sam u samom centru i sve moje uspomene su tu, a ja uvek volim da kažem da su grad pre svega ljudi, sećanja, ono što vam zagolica srce kada prođete nekom ulicom. Ja izuzetno volim Beograd, napisala sam tri knjige koje su posvećene upravo njemu i mislim da mi je u tome najviše i pomogao baš taj neodoljivi šmek mog kraja. Srećna sam kada ujutru rano krenem u prodavnicu a oko mene se već oseća brzina dana koji je pred nama. Volim kada čujem žamor, i obožavam sunce koje miluje beogradske fasade kao i snežni Kališ i Kosančićev venac - kaže glumica.

 

foto: Luka Šarac


Pitanje mnogih koje ide s njenom proslavom 40. rođendana gotovo ruku podruku jeste kada će konačno stati na ludi kamen i započeti život udvoje.


- Iskreno, ne znam zašto je drugim ljudima toliko važna moja udaja. Ne znam šta ta činjenica da li se neko udao ili ne, govori o čoveku i iz kog razloga je taj podatak okolini bitan. Uostalom, svako ima svoj način za sreću i oblikuje je onako kako njemu odgovara. Možete da se udate sutra, možete za deset godina, ne morate nikad ako nećete važno je samo da živite pošten život prema sebi i prema onome koga volite kakvu god formu vaša ljubav imala. Mislim da je najveća snaga jedne žene upravo u njenoj nežnosti, krhkosti i mekoći. Inače, ja sam jedna prilično zatvorena osoba i nisam od onih žena koje će svoj život prepričavati po kafama zato što mislim da samo onaj čovek koji ima poštovanja prema sopsvenoj intimi i koji je čuva imaće poštovanja i prema tuđim tajnama. Zato, čak ni moji bliski prijatelji nemaju uvid u to šta se kada kod mene događa - odrečna je Iva, trenutno preokupirana novim poslovnim izazovima.

 

foto: Luka Šarac

Pored Nedeljnog popodneva koje vodi na Ženskoj TV u paru sa Vojom Nedeljkovićem, nedavno je završila i snimanje stranog filma "Undergods" u kojem je oživela lik Pegi. Posebno srećnom čini je uloga u seriji "Šifra Despot" Radoša Bajića.

Igram Marsu koja u svemu vidi priliku za novi biznis pa tako prvo radi u nevladinoj organizaciji, a potom se baca u estradne vode. Izuzetno je životopisan lik i baš se radujem svakom snimajućem danu. Oduševljena sam saradnjom sa Radošem. Zaista mi je zadovoljstvo što sam deo ekipe i sto sam dobila priliku da igram u jednoj toliko gledanoj seriji. On je vrhunski profesionalac koji brine o svim svojim saradnicima, njegovi saveti su dragoceni, što je jedna divna i značajna osobina," završava Iva.

Magazin Glossy - svake srede uz dnevni list Kurir!

 

foto: Vladimir Šporčić

 

makonda-tracker