super saveti

Da li je bolje orezati ruže u jesen ili na proleće? Zbog jedne greške se često osuše, zato dobro obratite pažnju

0

S dolaskom prvih hladnijih dana razmišljamo o prirpemi biljaka za zimu, a ruže znaju da budu posebno osetljive, naročito ako su mlade 

OREZIVANJE RUŽA TREBA URADITI U RANU JESEN
OREZIVANJE RUŽA TREBA URADITI U RANU JESEN foto: Shutterstock / New Africa

Ljubitelji cveća dobro znaju da oko njega ima dosta posla, ali su rezultati na kraju takvi da im ništa ne pada teško.

 

Ukoliko i vi imate baštu sa puno ukrasnog bilja i cveća sigurno znate da je od presudnog značaja dati im ono što im treba tokom jeseni da bi nakon završetka zime blistale u punom sjaju.

 

Jesen je idealno vreme za sadnju biljaka koje imaju lukovice poput zumbula, lala, visibaba, a ima i onih biljaka koje su već tu, pa ih je potrebno pripremiti za zimski san.

Kraljica svake bašte, ruža, je takođe među njima. Evo odgovora na pitanje koje često muči ljubitelje baštovanstva.

 

Da li je bolje ružu orezati u jesen ili proleće?

 

Odgovor na ovo pitanje je jasan - ruže je najbolje orezati u jesen. Ipak, ono što je važno jeste to da se mora voditi računa o tome kakvo je napolju vreme. Ruže je najbolje orezivati kada je napolju sunčan dan, bez mnogo vetra i vlage. 

 

VAŽNO JE KAD SE I NA KOJI NAČIN OREZUJE RUŽA
VAŽNO JE KAD SE I NA KOJI NAČIN OREZUJE RUŽAfoto: Larina Elena / Alamy / Alamy / Profimedia

Druga stvar koju treba znati je da makaze moraju da budu oštre i da se biljka ne seče ravno, već pod uglom, kako ne bi krenuli da cure sokovi iz nje. 

 

Treća stvar, vama su potrebne dobre rukavice, kako se ne biste povredili, jer ruža ima vrlo oštro i nezgodno trnje.

 

I na posletku, jako je bitno koliko ćete orezati biljku. U zavisnosti od vrste ruže sećićete je duže ili kraće. Ruže čajevke se orezuju za dve trećine i ostavljamo tri do četiri mlade i kvalitetne grane. Na njima će tokom cele godine imati cveta.

RUŽE JE NAJBOLJE OREZATI U RANU JESEN
RUŽE JE NAJBOLJE OREZATI U RANU JESEN foto: BestPhotoPlus/Shutterstock

Prilikom orezivanja treba obratiti pažnju na stanje biljke. Ako su grane suve obavezno ih održite do kraja. Ostavite samo one čije središte stabljike je lepe zelene boje.

 

Već s prvim prolećnim danima videćete da li je biljka preživela zimu. Najčešće se desi da se biljka osuši zato što je ne orežete dobro, orezivanje ravno čini da cure sokovi iz nje, pa biljka dehidrira i osuši se.

 

Takođe, ako zakasnite sa orezivanjem i to uradite pred sam mraz velika je verovatnoća da biljka neće preživeti niske temperature. 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video:

Kako sprečiti jesenju depresiju?

 

makonda-tracker