uređenje doma

3 vrste ukrasnog cveća koje je najbolje saditi u jesen oplemeniće vašu baštu & mirisati poput najlepšeg parfema

0

Evo nekoliko saveta za pravilan uzgoj i negu cveća kom zimski uslovi ne mogu ništa.

Ove vrste cveća najbolje je saditi u jesen
Ove vrste cveća najbolje je saditi u jesenfoto: aappp/Shutterstock

Jesen je idealno vreme za sadnju određenih vrsta cveća koje ne samo da krase baštu svojim živopisnim bojama, već i odolevaju različitim vremenskim prilikama.

 

Među najlepše jesenje cvetove koje možete posaditi ubrajaju se lale, hrizanteme i jorgovani.

 

Svaki od ovih cvetova unosi poseban šarm u baštu, a evo šta treba da znate o njihovoj sadnji i nezi tokom jesenjih meseci.

 

1. Lale

 

Lale su jedna od najlepših i izgledom najnežnijih vrsta
Lale su jedna od najlepših i izgledom najnežnijih vrstafoto: Shutterstock / Zoom Team

Lale su simbol elegancije i dolaska proleća, ali ih je najbolje saditi u jesen, obično od septembra do novembra, pre prvog mraza. Lale zahtevaju sunčano mesto i dobro drenirano tlo.

 

Sadite lukovice na dubinu od 10-15 cm, sa vrhom okrenutim nagore, i na razmaku od 10 cm između svake lukovice. One su izuzetno otporne na hladnoću, a zima im zapravo pomaže da se pripreme za prolećno cvetanje. U proleće će vam uzvratiti raskošnim, živopisnim cvetovima u raznim bojama.

 

2. Hrizanteme

 

Hrizanteme javljaju se u raznoraznim bojama
Hrizanteme javljaju se u raznoraznim bojamafoto: Suwichanon Mahahing/Shutterstock

Hrizanteme su pravi jesenji dragulji, poznate po svojim bogatim i živim bojama, od zlatnožute, preko ljubičaste, pa do jarko crvene. Njihova sadnja u jesen omogućava da odmah uživate u njihovom cvetanju, a otporne su na hladnije temperature. Najbolje uspevaju na sunčanim mestima sa plodnim i dobro dreniranom zemljištem.

 

Važno je da im obezbedite dovoljno prostora jer im je korenov sistem prilično raširen. Redovno ih zalivajte, ali pazite da ne preterate jer previše vlage može oštetiti biljku. Hrizanteme su idealne za oplemenjivanje jesenje bašte i cvetaju do prvih mrazeva.

 

3. Jorgovani

 

Jorgovan osvaja svojim čarobnim mirisom
Jorgovan osvaja svojim čarobnim mirisomfoto: Shutterstock/NikolayTsyu

Jorgovani su grmovi koji donose prelepe, mirisne cvetove tokom proleća, ali njihova sadnja u jesen osigurava njihov snažan razvoj do naredne godine. Najbolje ih je saditi u oktobru, na sunčanom ili polusenovitom mestu.

 

Jorgovani vole alkalno, dobro drenirano tlo, a prilikom sadnje važno je obezbediti dovoljno prostora, jer mogu narasti prilično visoko i široko. Njihovi cvetovi otporni su na različite vremenske uslove, a njihov miris i boje, od ljubičaste, bele do ružičaste, učiniće vašu baštu neodoljivom.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Cveće pokreće razvoj seoskog turizma

 

makonda-tracker