uređenje doma

Ako živite u kući, ovo obavezno uradite tokom jeseni: Jednu stvar ne smete zaboraviti u sklopu sezonskog čišćenja

0

Malo ko na ovo obraća pažnju, a veoma je važno.

Šta morate da uradite ukoliko imate kuću?
Šta morate da uradite ukoliko imate kuću?foto: Chris Rose/PropertyStock / Alamy / Alamy / Profimedia

Jesen nam stiže brže nego što smo očekivali i u našu svakodnevnicu unosi niz promena.

 

Jedna od njih odnosi se svakako na osušeno lišće koje neprestano pada i pričinjava pravu noćnu moru onima koji imaju kuću sa dvorištem.

 

Osim što blokira prohodnost oko kuće, lišće često ume da napuni i zapuši oluk, koji zbog toga ne može normalno da obavlja svoju funkciju.

 

Koliko je važno čišćenje oluka?

 

Čišćenje oluka je od izuzetnog značaja, te ga treba upražnjavati redovno. Preporuka je da se čisti makar jednom godišnje i to u jesen, upravo zbog upornog lišća o kojem je iznad bilo reči.

 

Priprema

 

Pre nego što počnete sa čišćenjem oluka, uverite se da ste očistili okolinu kuće i rasklonili sve viškove koji vam potencijalno mogu smetati. Biće vam potrebne dovoljno visoke i stabilne merdevine, a nakon što i to obezbedite, opredelite se za jednu od mogućih tehnika i započnite čišćenje.

 

Evo nekoliko korisnih tehnika za brzo i lako čišćenje oluka:

 

1. Čistite rukama

 

Najjednostavniji vid čišćenja oluka svakako je onaj koji podrazumeva upotrebu sopstvenih ruku; sve što vam je potrebno jesu rukavice za zaštitu i jedna kesa ili kanta za smeće u koju ćete ubacivati izvađeno lišće.

 

2. Duvač za lišće

 

U slučajevima kada ruke nisu dovoljan alat, postoje sjajna rešenja poput duvača za lišće. Prvo ćete odvodnu cev morati da zapušite krpom ili starim peškirom, kako lišće ne bi upalo u nju. Merdevine postavite tako da možete da dobacite sa jednog na drugi kraj. Usmerite duvač ka unutrašnjosti oluka i krenite sa rasterivanjem lišća. Preostale listove isperite crevom.

 

Koliko god lepo bilo, jesenje lišće može izazvati velike probleme
Koliko god lepo bilo, jesenje lišće može izazvati velike problemefoto: Volodymyr TVERDOKHLIB/Shutterstock

3. Vodeno crevo

 

Najobičnije baštensko crevo opremljeno odgovarajućim mlaznim priključkom koji ima dovoljno intenzivan pritisak. Tok vode usmerite ka unutrašnjosti oluka, a veće delove uklanjajte rukama, izbegavajući prekomerno navodnjavanje.

 

4. Čistač pod visokim pritiskom

 

Za oluke koji su prepuni lišća, najpametnije je koristiti ovu metodu. Neophodno je da čistač bude opremljen priključkom za jak vodeni mlaz. Počnite od tačke najbliže vodovodnoj cevi, prskajte čitavom dužinom kanala i vraćajte se iznova na odvodnu cev. 

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Ovo je kuća Bob Marlija na Jamajci

 

makonda-tracker