saveti

Bez ogrebotina i gotovo za 5-10 minuta: Ovo je najbolji trik za čišćenje šporeta s ravnom pločom tako da izgleda kao nov

0

Čak i najupornije masne fleke uz ovaj metod nestaju, pa će vaš šporet izgledati kao da ste ga upravo doneli iz prodavnice.

Ne strahujte od čišćenja ravne ploče na šporetu
Ne strahujte od čišćenja ravne ploče na šporetufoto: brizmaker/Shutterstock

Električni šporeti s ravnom pločom već godinama su najpopularniji, a iako je moguće još uvek pronaći klasične šporete sa izdugnutim ringlama, oni definitivno plako odlaze u istoriju kada je reč o trendovima.


Međutim, kada je reč o ravnoj ploči, mnogi strahuju zbog njenog održavanja – da će je izgrebati prilikom čišćenja i time trajno uništiti njihov izgled i efikasnost, a zamena ploče je skupa.


To, ipak, ne treba da vas brine jer je čišćenje ravne ploče prilično jednostavno, a obično se savetuje da se ona prebriše vodom i sunđerom posle svake upotrebe, kao i da se temeljnije oriba jednom nedeljno kako se mrlje ne bi skorile.

Uz to, tu je i ovaj brz način da se uklone sve nečistoće.


Čišćenje šporeta s ravnom pločom

 

Čišćenje šporeta s ravnom pločom ne mora da bude bauk
Čišćenje šporeta s ravnom pločom ne mora da bude baukfoto: NavinTar/Shutterstoc

Potrebni su:

 

  • topla voda
  • čist sunđer
  • deterdžent za pranje sudova
  • sredstvo za odmašćivanje
  • pamučna krpa
  • papirni ubrusi
  • (ako je neophodno) žica za ribanje


Postupak čišćenja šporeta s ravnom pločom

  1. Najpre se uverite da je ploča potpuno hladna.
  2. U duboku činiju sipajte toplu vodu i 2-3 kašike deterdženta (u zavisnosti od količine vode), pa umočite sunđer u to. Potom sunđerom očistite ploču nežno i protrljajte jače ako su na njoj masne fleke.
  3. Nakon toga ubrusima očistite ploču tako da pokupite svu vodu i da bude potpuno suva.
  4. Zatim na ploču sipajte sredstvo za odmašćivanje i trljajte kružnim pokretima sunđerom. Ako negde imate upornu mrlju, slobodno protrljajte nežno ribaćom žicom.
  5. Nakon toga brišite ubrusima sve dok ne uklonite tragove sredstva za odmašćivanje, nežnim pokretima, kao pri poliranju.
  6. Na kraju pređite pamučnom krpom.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO

Zašto nutricionisti preporučuju domaću hranu

 

makonda-tracker