očas posla

1 namirnica iz kuhinje, 10 sekundi posla: Kako iz fioke za prašak u veš-mašini ukloniti naslage i neprijatne mirise?

0

Ukoliko se u posudi za deterdžent i omekšivač zadrže naslage, pranje je manje efikasno, a može doći do začepljenja, pa je vrlo važnjo održavati higijenu ove fioke.

Fioka mašine za pranje veša se lako začepi ako se ne čisti redovno i pravilno
Fioka mašine za pranje veša se lako začepi ako se ne čisti redovno i pravilnofoto: Rozhnovskaya Tanya, Shutterstock

Voda ulazi u mašinu za pranje veša kroz posudu u koji sipate deterdžent i omekšivač, čime ih ispira i dovodi do bubnja, a ponekad to nije preterano efikasno, pa može doći do stvaranja taloga ovih proizvoda u fioci.


Posledice toga su brojne, a samo neke od njih su:

 

  • dolazi do začepljenja
  • prašak i omekšivač ubuduće ne mogu lako i u potpunosti da uđu u bubanj
  • fioka je prljava i puna kamenca


Postoji nekoliko načina da se fioka za prašak očisti temeljno, a najjednostavniji jeste primena običnog alkoholnog sirćeta koje ima svaka kuhinja.

Čišćenje fioke veš-mašine sirćetom


Sve što je potrebno jeste da sipate sirće u bocu s raspršivačem i svakog dana poprskate posudu za deterdžent i omekšivač, a potom isperete mlakom vodom.

 

Fioka mašine za pranje veša se lako začepi ako se ne čisti redovno i pravilno
Fioka mašine za pranje veša se lako začepi ako se ne čisti redovno i pravilnofoto: Zenzeta, Shutterstock

Mnoga sredstva za čišćenje i dezinfekciju napravljena su od sirćetne kiseline, bezbojnog organskog jedinjenja koje daje sirćetu kiselkast ukus i oštar, jak miris. Njegova kiselost je toliko moćna da može da rastvori mineralne naslage, prljavštinu, masnoću, kao i da ubije bakterije.


Zahvaljujući tome, sirće će pomoći da se zaostali proizvodi za pranje u fioci veš-mašine lakše odlepe od plastike, a uz to ćete sprečiti pojavu buđi i ukloniti neprijatne mirise. Na kraju, sirće stiže u bubanj mašine, koji, takođe, dezinfikuje i čisti ga od kamenca.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako smanjiti račun za struju?

 

makonda-tracker