Lepi Jova ima dugu tradiciju u srpskim domovima jer se lako gaji i ne zahteva mnogo truda
Ljubiteljke cveća dobro znaju da ono zahteva adekvatnu negu i da je potrebno posetiti im pažnju, skoro pa kao članu porodice.
Od zalivanja, do prehrane, uklanjanja oštećenih delova sve to je potrebno kako bi biljke bile lepe i zdrave.
Moderne sorte često zahtevaju mnogo nege, dok su ne stare otpornije na vremenske uslove i na treba im mnogo pažnje.
Jedna od najlepših biljaka koja je kraljica bašte, ali se može gajiti i na balkonima u saksijama je čuveni Lepi Jova. Lepi Jova može da opstane na različitim mestima, ali najviše voli mesta gde je delimično sunce, a delimično hladovina.
Lepi Jova se seje zimi, ali ga možete posejati i sada. Seme ove biljke možete zasaditi u supstratu u kući, i pustiti da proklija što će se desiti prilično brzo, zbog toga se latinski i naziva "impatiens" (nestrpljiva).
Naročito brzo proklija na višim temperaturama, zahteva protok vazduha i ne traži mnogo vode, a sadnice možete izneti napolje čim krene lepo vreme.
Lepi Jova voli toplotu, lepše će cvetati na prolećnim temperaturama, ali znajte da ga je leti kada su vrućina i žega bolje uneti u stan.
Lepog Jovu zalivajte jednom nedeljno i povremeno očupajte precvetale cvetove kako bi biljka bolje napredovala i kako bi išla u širinu. Ova biljka zahteva vlažnost u svakom momentu tokom dana. Ukoliko je ne zalivate dovoljno biljka će uvenuti i zato ne smete dozvoljavati zemlji da se skroz osuši izmedju dva zalivanja.
Lepog Jovu zalivajte oko korena, ujutru na svakih par dana i cvetaće vam do jeseni.
Bonus video:
Travar Marko Stevanović o alergijama na biljke