svi ga vole

Ne zahteva mnogo truda, bašta vam nikad neće biti lepša: Trikovi za gajenje LEPOG JOVE uz koje će vam cvetati do oktobra

0

Lepi Jova ima dugu tradiciju u srpskim domovima jer se lako gaji i ne zahteva mnogo truda 

foto: Shutterstock / Ole Schoener
foto: Shutterstock / Ole Schoener

Ljubiteljke cveća dobro znaju da ono zahteva adekvatnu negu i da je potrebno posetiti im pažnju, skoro pa kao članu porodice.

 

Od zalivanja, do prehrane, uklanjanja oštećenih delova sve to je potrebno kako bi biljke bile lepe i zdrave.

 

Moderne sorte često zahtevaju mnogo nege, dok su ne stare otpornije na vremenske uslove i na treba im mnogo pažnje.

Jedna od najlepših biljaka koja je kraljica bašte, ali se može gajiti i na balkonima u saksijama je čuveni Lepi Jova. Lepi Jova može da opstane na različitim mestima, ali najviše voli mesta gde je delimično sunce, a delimično hladovina.

 

Lepi Jova se seje zimi, ali ga možete posejati i sada. Seme ove biljke možete zasaditi u supstratu u kući, i pustiti da proklija što će se desiti prilično brzo, zbog toga se latinski i naziva "impatiens" (nestrpljiva).

 

Naročito brzo proklija na višim temperaturama, zahteva protok vazduha i ne traži mnogo vode, a sadnice možete izneti napolje čim krene lepo vreme.

 

LEPI JOVA JE VEOMA OTPORAN NA SVE USLOVE
LEPI JOVA JE VEOMA OTPORAN NA SVE USLOVE foto: Shutterstock / Klever_ok

 Lepi Jova voli toplotu, lepše će cvetati na prolećnim temperaturama, ali znajte da ga je leti kada su vrućina i žega bolje uneti u stan.

 

Lepog Jovu zalivajte jednom nedeljno i povremeno očupajte precvetale cvetove kako bi biljka bolje napredovala i kako bi išla u širinu.  Ova biljka zahteva vlažnost u svakom momentu tokom dana. Ukoliko je ne zalivate dovoljno biljka će uvenuti i zato ne smete dozvoljavati zemlji da se skroz osuši izmedju dva zalivanja.

 

Lepog Jovu zalivajte oko korena, ujutru na svakih par dana i cvetaće vam do jeseni.

 

Bonus video:

Travar Marko Stevanović o alergijama na biljke 

 

makonda-tracker