super trikovi

Saveti zlata vredni, brzo, jednostavno i lako: Kako ukloniti mrlje od trave sa patika, trenerke, farmerki?

0

Mrlje od trave su sastavni deo svakog proleća, a naročito kod onih porodica koje imaju malu decu, kojima je lopta i igranje na otovrenom omiljenja zanimacija 

foto: Shutterstock / Oksana Roldugina
foto: Shutterstock / Oksana Roldugina

Tvrdokrone zelene fleke od trave se veoma teško skidaju i mogu uništiti odeću zauvek. Ljudi koji imaju decu dobro znaju da je igra na travi može da ostavi fleke koje se teško uklanjaju, ali nije kraj sveta.

 

Postoje načini da ih se rešite, i možda nije jednostavno, ali ćete na posletku sigurno uspeti. 

 

Ovo su najefikasnije i jednostavnije metode za uklanjanje mrlja od trave sa skoro svakog materijala. Od tradicionalnih tkanina kao što su pamuk i vuna do delikatnijih poput svile.

 

 

Ovo je mali vodič za uklanjanje fleka od trave sa različitih tkanina. 

 

Čvrste tkanine 


Kada uklanjate mrlje od trave sa tepiha od sintetike, tepiha od vune, rajona, svile, triacetata koristite sledeću metodu:

 

Sunđer nakvastie sa nekim sredstvom za uklanjanje fleka ili tečnim sapunom, pa laganim potezima trljajte od spolja ka unutra. Za bolji efekat možete malo prethodno nakvastiti tkaninu.

 

Isperite običnom vodom, i ponovite postupak ukoliko je fleka još uvek tu. 

 

UKLANJANJE FLEKA OD TRAVE
UKLANJANJE FLEKA OD TRAVE foto: Shutterstock / woff

 

Uklanjanje mrlja od trave sa mekih tkanina


Želite da znate kako da uklonite mrlje od trave sa akrilne tkanine, pamuka, lana, modakrila, najlona, olefina, poliestera ili spandeksa? Sledite ove savete:

 

Nežno utrljajte tečni sapun ili deterdžent za pranje veša u mrlju i dobro isperite hladnom vodom. Ako ostane mrlja pokušajte da tkaninu pre pranja potopite u hladnu vodu, istrljate fleku sapunom, a tek onda operete u mašini. Napomena: nikako ne sušite tu tkaninu u mašini za sušenje dok se fleka potpuno ne ukloni. 

 

Ako i dalje ostane mrlja od trave, testirajte postojanost boje na neupadljivom mestu, a zatim koristite blagi natrijum perborat izbeljivač ili 3% vodonik peroksid. Temeljno isperite toplom vodom, a zatim operite kao i obično.

 

UKLANJANJE FLEKA OD TRAVE SA TKANINA
UKLANJANJE FLEKA OD TRAVE SA TKANINA foto: Shutterstock / Annashou


Uklanjanje mrlja od trave sa plastike, kramike, pločica, stakla

 

Čistu krpu namočite u vodu u kojoj ste rastvorili sredstvo za fleke ili deterdžent za pranje sudova. Dobro obiajte i obrišite čistom krpom.

 

Da li je zamrljano područje na cigli, betonu, kamenu, granitu, krečnjaku, zidanim pločicama?

 

Operite mrlju od trave rastvorom sode bikarbone ili blagog deterdženta (ne sapuna) i vode. Upotrebite krpu ili četku sa mekom dlakom da nežno očistite mrlju. Temeljno isperite hladnom vodom i ostavite da se osuši na vazduhu.

Uklonite mrlje od sveže trave sa kože


Pomešajte rastvor blagog sapuna u mlakoj vodi, napravite veliku količinu pene, nanesite samo penu sunđerom. Obrišite suvom čistom krpom. Ako ostane masna mrlja, stavite preko puder ili kukuruzno brašno.

 

Ostavite dovoljno vremena da upijajuće sredstvo deluje, a zatim očetkajte (metod korišćenja četke sa čvrstim vlaknima za nežno uklanjanje osušenih mrlja i fleka) sa mrlje i pudera. Ponovite ako je potrebno.

 

Sledeći put kada priroda ostavi trag na vašoj odeći setitie se ovih saveta i uživajte bez bojazni da će mrlje od trave uništiti vaše uživanje. 

 

Bonus video:

Kako skinuti žute fleke sa plastike?

 

makonda-tracker