kraljice svakog doma

Kako pravilno presaditi orhideju? Jednostavni trikovi će pomoći da CVETA tokom cele zime

0

Lepotica među biljkama zahteva adekvatnu negu, ali će vas nagraditi prelepim cvetovima koji će ulepšati svaki dom 

foto: Mariia Boiko, Shutterstock
foto: Mariia Boiko, Shutterstock

Kada je u pitanju orhideja, kod nje ništa nije kao kod drugog bilja. Ona zahteva posebnu negu, ali zato, kad procveta nema ko je neće primetiti u vašem domu.

 

Ako ste i vi ljubitelj ove prelepe biljke i imate je u kući sigurno ste se nekada zapitali kada se orhideja prehranjuje, kada bi trebalo da cveta i ključno pitanje, da li je vreme da se presadi.

 

Odgovori na ova pitanja nisu jednostavni, ali jednom kad uđete u štos oko održavanja i vidite rezultate ništa vam neće biti teško.

 

 

Pa da krenemo... 

 

Kada je vreme da se orhideja presadi?

 

1. Ako primetite da korenje visi preko saksije - vreme je za novu, veću posudu 

2. Ako je korenje mnogo zbijeno u saksiji takođe je vreme da je prebacite u neku veću posud

3. Ako je supstrat istrošen i promenio je boju u svetlu nijansu, to je znak da je on istrošen i da u njemu više nema hranljivih materija

 

 

Presađivanje orhideje je zahtevan posao
Presađivanje orhideje je zahtevan posao foto: Mariia Boiko/Shutterstock

 

Kako se presađuje orhifeja?

 

Prvo što treba da uradite je da iz saksije izvadite štap za koji je orhideja pričvršćena. Potom uklonite šnalice kojima je zakačena za štap i izvadite je iz saksije. 

 

Potom uklonite sve suve delove biljke, tako što ćete ih pažljivo makazama odseći. Mesta koja ste isekli pospite cimetom, kako biste sprečili stvaranje bakterija i gljivica koje mogu uništiti biljku.

 

Poslednji korak je da je stavite u veću saksiju i da sipate nov, zdrav supstrat. Saksija treba da bude ispunjena supstratom i potom je zalijte kao što ste to činili i do sada. Vratite je na mesto gde je bila, jer one ne vole da se pomeraju sa mesta na kojim im je bilo lepo. 

 

Napravite ovu prihranu i ima da cveta tokom cele godine.

 

Tri kašike pirinča sipajte u tiganj, pa na laganoj vatri pecite uz stalno mešanje. Pecite oko 3 minuta, tako da pirinač promeni boju. Ostavite pirinač da se ohladi, pa ga sipajte u blender i mutite dok ne dobijete prah. Dobijeni prh stavite u teglu i uzimajte po potrebi. Poklopite teglu i ovo prirodnu prihranu za orhideje možete koristiti mesecima.

 

Bonus video:

 

Kako da sami prepoznamo lekovite biljke? 

 

 

 

makonda-tracker