super saveti

Kako sprečiti kondenzaciju na vratima i prozorima? 5 saveta koji će vam pomoći da zaboravite na vlagu u stanu

0

Sezona hladnog vremena je počela, stanovi se greju, a mnoge počinje da muči pitanje - kako se rešiti kapljica vode koji se slivaju niz prozore i vrata

Trikovi za uklanjanje kondenzacije u domu
Trikovi za uklanjanje kondenzacije u domu foto: Shutterstock / ARIMAG

S prvim hladnim danima mnogi su počeli da greju svoje domove. Prozori i vrata su zatvoreni tokom celog dana, a pojedine aktivnosti mogu izazvati stvaranje kondenzacije na prozorima, vratima, zidovima.

 

Kondenzacija je loša za prozore jer uzrokuje stvaranje buđi i kamenca na vašim prozorima, ljuštenje boje ili laka i oštećenje stolarije. Da biste zaustavili kondenzaciju, potrebno je da smanjite količinu vlage u vašem domu.

 

Ovo je česta pojava u stanovima i kućama koji imaju pvc stolariju, jer ona bolje dihtuje, pa nema cirkulacije vazduha, ali nije isključeno ni da se pojavi u prostorima sa drvenom stolarijom.

 

 

Ipak, ne treba da očajavate, ova pojava se može sprečiti uz pomoć nekoliko jednostavnih trikova. 

 

1. Redovno provetravajte prostorije

 

Bez obzira što je napolju hladno, nekoliko puta u toku dana je potrebno otvoriti prozor na minut, dva kako bi se zamenio vazduh i kako bi izašla vlaga iz prostorije. Ovo je naročito važno u onim prostorijama u kojima se suši veš ili kuva.

 

Osim što ćete sprečiti da se kondenzacija stvari u vašem domu i izazove pojavu buđi na zidovima i drugim površinama imaćete zdraviji prostor i dom koji neće biti mesto za množenje virusa, bakterija, alergena.

 

Provetravajte redovno prostorije
Provetravajte redovno prostorije foto: Pixel-Shot / Sutterstock

 

2. Optimalna temperatura

 

Ono što je važno za svaki dom ako želite da sprečite kondezaciju jeste to da održavate optimalnu temperaturu svog doma tokom celog dana. Grejanje podestite tako da ne bude ni prevruće ni prehladno i time ćete napraviti odlično mesto za boravak svojih ukućana i pri tom ćete izbeći nagle promene temperature koje mogu da prouzrokuju stvaranje kondenzacije.

 

3. Sprečite širenje vlage iz kuhinje po celoj kući

 

Ukoliko vam je kuhinja deo dnevne sobe, a ne zasebna prostorija sigurno znate da se sva para od kuvanja širi kroz celu kuću. Prosečno domaćinstvo tokom kuvanja proizvede dnevno i do 3 l vodene pare, koja mora negde da se zadrži.

 

Kuvajte u poklopljenoj šerpi
Kuvajte u poklopljenoj šerpi foto: Shutterstock / Gorloff-KV

Zbog toga je važno da prilikom kuvanja ne kuvate na jakim temperaturama, već smanjite na opitmalnu temperaturu, a onda poklopite šerpe poklopcem. Ukoliko imate, obavezno uključite aspirator, koji će višak vlage izbaciti napolje. Ako ga nemate pokušajte da nabavite odvlaživač vazduha i time se rešite viška vodene pare i vlage u svom domu.

 

4. Uložite u izolaciju kuće

 

Važan segment svakog doma je izloacija. Osim što čini da u kući bude toplo, izolacija je tu da spreči stvaranje kondenzacije, jer je zid prekriven i ušuškan, pa nema velikih odstupanja - hladan zid spolja topao iznutra.

 

5. Farba protiv kondenzacije

 

Ukoliko živite u prostoru koji nema izolaciju i nemate mogućnosti da je uradite, ono što možete da učinite da kupite farbu koja je namenjena baš za prostore koji su podložni kondenzu i da ih premažete njome. Time nećete zauvek rešiti problem, ali ćete postupak morati da ponovite s vremena na vreme.

 

Bonus video:

 

Kako urediti mali stan? 

 

makonda-tracker