prozori će progledati

Žute mrlje, prašina i tvrdokrone fleke nestaju za tren: Trik za čišćenje PVC stolarije bez štetne hemije i ribanja

0

Jedan sastojak koji imate u kuhinji pomaže da sve blista 

Mešavina sastojaka za pranje pvc stolarije bez ribanja
Mešavina sastojaka za pranje pvc stolarije bez ribanja foto: Shutterstock / GagoDesign

Pvc je postao najpopularniji izbor kada je u pitanju stolarija za kuće i stanove čim se osamdesetih godina pojavio na tržištu. Razlozi za to su brojni, a jedan od glavih je to što mu nije bila potrebna posebna nega kao što je to bio slučaj s drvenim prozorima.

 

Ipak, sve ima svoje prednosti i mane, a mana ovog materijala jeste što ga je ponekad zaista teško očistiti.

 

PVC-u je potrebno redovno pranje da bi izgledao sveže i sjajno jer se nakuplja prašina i prljavština, posebno na belim okvirima.

 


U nastavku smo naveli najbolje načine za čišćenje PVC prozora i vrata. Takođe smo odgovorili na najčešće pitanje koje se često postavlja o njima.

 

Kako očistiti unutarnje PVC prozorske okvire? 

 

Proces započnite čišćenjem šarki i unutrašnjosti okvira.Otvorite prozor što je više moguće do tačke otpora (ne gurajte preko ove tačke).


Koristite dodatak za usisavanje da biste isisali svu nagomilanu prašinu iz šarki.


Zatim uzmite meku krpu i toplu vodu sa blagim rastvorom sapuna za čišćenje unutar PVC okvira prozora. Ukoliko škripe, šarke podmažite sa nekoliko kapi višenamenskog ulja.

 

Kako da očistite pvc stolariju bez ribanja?
Kako da očistite pvc stolariju bez ribanja?foto: Pixel-Shot / Sutterstock

 

Kako očistiti PVC prozorske okvire?


Da biste izbegli bilo kakvu promenu boje ili oštećenja izazvana preteranim čišćenjem pokušavajući da uklonite tvrdokorne mrlje, redovno pranje toplom vodom sa sapunom održaće vaše bele PVC prozorske okvire u najboljem stanju.


Koristite meku četku ili meku krpu da obrišite prašinu i prljavštinu. Ako imate crevo, isperite prozore čistom vodom da biste uklonili prljavštinu.


Napravite toplu vodu sapunastog rastvora u koju možete da dodate nekoliko kapi tečnosti za pranje posuđa ili višenamenskog tečnog sredstva za čišćenje prozora u boci (ne u obliku spreja).

 

Sirće uklanja tvrdokorne fleke sa pvc stolarije
Sirće uklanja tvrdokorne fleke sa pvc stolarijefoto: VGstockstudio/Shutterstock


Koristite meku krpu i rastvor sapuna da operete okvire i prozorsko staklo.


Nemojte koristiti jastučić za ribanje, žičanu vunu ili sunđer sa površinom za ribanje. Ako imate crevo, ponovo isperite čistom vodom.


Tajna dobijanja kristalno čistih prozora je u upotrebi kvalitetnog brisača sa mekom oštricom (kao što to rade čistači prozora). Počnite sa jedne strane i prevucite od jedne do druge strane ili počnite sa jedne strane i prevucite odozgo prema dole, a zatim prstima ili krpom obrišite višak vode sa brisača pre sledećeg prevlačenja.

 

Trik sa sapunom i sirćetom za lako održvanje pvc vrata i prozora
Trik sa sapunom i sirćetom za lako održvanje pvc vrata i prozorafoto: Shutterstock / GagoDesign


Da biste dobili pravi sjaj, možete koristiti poseban sprej za čišćenje prozora mekom krpom, a zatim istrljati kuhinjskom rolnom ili starim novinama. Ali ne prskajte ovo po okvirima.


Možete koristiti i sirće – to je magični sastojak za čišćenje u domu.


Pomešajte ½ šolje sirćeta sa 2 šolje vode i nekoliko kapi tečnosti za pranje posuđa.


Koristite meku krpu da nanesete na prozore, a zatim koristite stare novine da ih trljate kružnim pokretima kako biste ih osušili do blistavog završetka.

 

U nastavku pogledajte izum koji je san svake domaćice 

 

 

Bonus video:

 

makonda-tracker