super trikovi

Kako skinuti žvaku sa odeće, nameštaja, obuće? 5 trikova koji će je odlepiti dok kažete keks

0

Ukoliko ste omiljeni odevni komad ulepili žvakom, ne očajavajte, evo kako da je se rešite za tili čas 

Kako ukloniti žvaku sa odeće?
Kako ukloniti žvaku sa odeće?foto: Shutterstock / Parkin Srihawong

Žvakanje žvake je loša navika koja nema ni jedan benefit po ljudsko zdravlje, ali ni po prirodu i životnu okolinu. Neodgovorni ljudi često iz bacaju gde stignu, a ima i onih koji ih namerno lepe na mesta na kojima ih nikada ne biste očekivali. 

 

Tako se one mogu naći na stolicama, na klupama u parkovima, po sedištima u gradskom prevozu, a trotoari i ulice su puni onih koje će tu ostati verovatno zauvek. 

 

Ipak, kada su tek bačene, veoma su lepljive, pa se lako može desiti da ostanu zalepljene na garderobu i obuću. Deca često znaju da ulepe i nameštaj, a ako ste se i vi nekada našli o ovoj nezgodnoj situaciji sigruno ste se pitali kako ih se na najlakši način rešiti.

 

 

Donosimo vam nekoliko trikova, a vi odlučite za koji od njih ćete se odlučiti. 

 

Pegla

 

Za ovaj proces će vam biti potreban papir i pegla. Papir stavite na dasku za peglanje, a na njega deo odeće na koji je zalepljena žvaka. Laganim pokretima prepeglajte mesto, tako da se žvaka rastopi i ostane zalepljena za papir. Vodite računa da pegla ne bude na najjačoj temperaturi, već birajte srednju. Nakon samo nekoliko poteza žvaka će ostati na papiru i nestaće sa tkanine. 

 

Zamrzavanje 

 

Ovaj najjednostavniji način podrazumeva stavljanje komada odeće u zamrzivač na nekoliko sati. Kad se zamrzne žvakaća guma će se stvrdnuti, i nakon toga je možete ukloniti nožem ili bilo kojim oštrim predmetom.

 

Sirće

 

Sve što vam treba je malo sirćeta koje ćete zagrejati na 60 stepeni. Umočite u njega četkicu za zube i njome stružite žvaku. Vremenom će postati mekana i lako će se odvojiti od tkanine. Potrebna je samo dodatna doza opreza kod onih tkanina koje su tamne boje, da je sirće ne ošteti.

Trikovi za uklanjanje žvake sa odeće
Trikovi za uklanjanje žvake sa odeće foto: Shutterstock/New Africa

Vruća voda

 

Vodu prokuvajte u većoj posudi, pa deo tkanine uronite u nju. Potom četkicom istrljajte žvaku koja bi trebalo da omekani i otpadne. Ukoliko vam ne uspe iz prvog puta potrebno je postupak ponoviti sve dok žvaka potpuno ne nestane.

 

Alkohol

 

Još jedan od metoda u uklanjanju neugodne mrlje sa osetljivih materijala koji pomaže je medicinski alkohol. Naročito ako je reč o osetljivim materijalima, poput svile i vune, alkohol je dobar jer neće oštetiti boje i tkaninu. Ipak naš savet je da se pre upotrebe konsultujete sa apotekarom da ne biste trajno uništili komad tekstila. Dovoljno je da ga nanesete na tkaninu i laganim pokretima istrljate.

 

Sve ove trikove možete manje, više primeniti i na obuću, osim onog s peglom, ali i nameštaj u vašem domu. 

 

Bonus video:

 

Kako ukloniti fleke od ulja? 

 

 

 

makonda-tracker