korisno je znati

Mnogi greše kada ovo rade: Koliko često treba da perete ZIMSKU JAKNU, ŠAL i RUKAVICE?

0

Kada dođu hladni dani sve ređe peremo debelu garderobu, pa ona može da postane leglo bakterija i drugih mikroorganizama 

foto: Shutterstock / andy0man
foto: Shutterstock / andy0man

Da li je razlog ređeg pranja zimskih odevnih komada to što se teško suše ili je prosto navika da se te stvari ne peru često pitanje je...

 

Ipak, treba imati na umu da je potrebno i njih održavati jednako dobro kao i ostalu odeću, jer i ona skuplja prašinu, nečistoće, alergene i sve ostalo iz vazduha.

 

 

- Zimski veš i pribora za hladno vreme potrebno je prati tri do pet puta u sezoni. Predmete poput rukavica koje često dolaze u kontakt sa, na primer, dugmadima lifta, vratima, kvakama na vratima i slično treba prati jednom nedeljno - savetuje doktorka Džamila Jusuf.

 

Ako se vaše rukavice ne peru, lekarka savetuje da imate nekoliko pari i da ih menjate tokom nedelje kako biste česticama virusa dali vremena da se rasprše.

 

Isto tvrdi i za maramu, jer je oko vrata, pa se često dešava da u nju udišu drugi ljudi kada ste, na primer, u gradskom prevozu ili ste se stisnuli negde drugde.

 

Rukavice, Šal, Kapa
foto: Shutterstock / Marina Zezelina

 

Zimsku jaknu je najbolje oprati pre nego što je u proleće okačite na vešalicu i odložite u orman do sledeće zime. Kada dođe hladnije vreme, bićete sigurni da vas čeka mekana i čista jakna ili kaput.

 

Osim odevnih predmeta koji zahtevaju hemijsko čišćenje, pranje u najtoplijoj vodi koju preporučuje proizvođač, sa deterdžentom i izbeljivačem (na tkaninama bezbednim za izbeljivanje), ubiće svaki virus.

 

Zatim stavite predmet u mašinu za sušenje na preporučenu temperaturu. Stručnjaci tvrde da je to dovoljno da operete i osvežite odeću za hladnije vreme.

 

 

makonda-tracker