deluje!

Trik koji uklanja svu prljavštinu i kamenac iz WC šolje: Najbolji savet za čišćenje kupatila koji ste čuli do sad

0

Probali ste s najjačim hemikalijama za koje znate, ali šolja i dalje nije blistavo čista i bela? Evo u čemu grešite...

foto: New Africa/Shutterstock
foto: New Africa/Shutterstock

Malo je kućnih poslova koji se smatraju popularnim i omiljenim, ali ako bi trebalo odabrati najomraženiji, svakako bi to bilo ribanje ve-ce šolje.


Čišćenje šolje u kupatilu, ipak, kao nagradu daje savršeno blistave sanitarije, međutim neretko se desi da i posle mnogo ribanja u šolji vidimo naslage kamenca i promenjenu boju keramike.


Uklanjanje mrlja iz toaleta je posebno teško ako to ne radite redovno jer se prljavština i kamenac gomilaju, a neretko se nalaze na teško dostupnim mestima ili ih tzv. tvrda voda iznova i iznova stvara.

 

Zbog toga je izuzetno važno čistiti ve-ce šolju redovno, ali i pravilno, odnosno najboljim mogućim sredstvom.


Kris Vuton, generalni direktor britanske kompanije za čišćenje Poppies, rekao je za Express da postoji "zlatni pravilo" za čišćenje ve-ce šolje.

 

kupatilo, wc šolja
foto: Shutterstock

Zlatno pravilo je korišćenje nealkalnih proizvoda. Većina fleka na ve-ce šolji se pojavi u područjima koja imaju konakt s tvrdom vodom, pa je važno znati da izbeljivač ne deluje i da mora da se koristi proizvod s kiselinom, poput sredstva za uklanjanje kamenca – objasnio je on. – Izbeljivač ne uklanja kamenac, mu samo menja boju, odnosno on se stapa sa bojom šolje.

 

Tvrda voda, inače, ima viši nivo kalcijuma i magnezijuma, što dovodi do stvaranja naslaga kamenca, dok meka sadrži male količine ovih minerala, ali ima visok nivo natrijuma. Tvrdu vodu ćete prepoznati po tome što, kada operete ruke njom, imate osećaj da vam je na dlanovima "lepljivi film" i imate potrebu da ih još isperete.


Da biste bili sigurni da je kamenac zauvek nestao, Kris Vuton preporučuje korišćenje običnog belog sirćeta kako bi se napravilo domaće i prirodno sredstvo za čišćenje koje je veoma efikasno.

 

Kupatilo, Fiziološke potrebe, WC, Toalet, Toalet papir
foto: Shutterstock

Sipajte u šolju i oko nje pola šolje sode bikarbone i ostavite da odstoji najmanje 15 minuta. Zatim preko toga sipajte sirće. Kiselina će se "aktivirati" i počele da peni, što može da "razbije" i najupornije naslage kamenca. Desetak minuta kasnije, oribajte dobro grubom stranom sunđera – savetuje Vuton.


On dodajte je potom neophodno pustiti vodu nekoliko puta kako bise dobro ispralo.


Ako je ostalo još tragova, probajte da nacedite limun i ostavite da deluje, a ukloniće i neprijatne mirise – ističe Vuton.

 

 

makonda-tracker