jednostavno je

Kako se peru zavese u veš-mašini? Primenite ove trikove i neće doći do oštećenja i gužvanja, a miris će biti BOŽANSTVEN

0

Pravilno pranje zavesa i draperija u veš-mašini nije preterano komplikovano, a važno je pratiti nekoliko osnovnih saveta

foto: Bonsales/Shutterstock
foto: Bonsales/Shutterstock

Iako pranje i kačenje zavesa spada u dosadnije kućne poslove, kada sve bude gotovo, ovo je jedno veliko zadovoljstvo – ništa nije lepše od uživanja u prostoriji kojom se širi predivan miris čiste i blistave zavese!


Na kraju krajeva, u pitanju je nešto što činimo svega nekoliko puta godišnje.

 

Kako oprati zavese?


Za početak, najvažnije je da zavese i draperije skinete vrlo oprezno – ne povlačite ih naglo i obavezno skinite "klizače" kako se lagana tkanina ili čak čvrsta traka koje je drži ne bi pokidala.

 

Bele zavese, Draperija, Dnevna soba, Trpezarija
foto: Dariusz Jarzabek/Shutterstock
  • U slučaju da perete zavesu s nekom drugom tkaninom, obavezno je stavite u kesu za pranje jer će ona zaštiti ovaj osetljivi materijal od svih pertli, dugmića, nitni, grubih ivica...

 

  • Dok polažete zavesu u bubanj veš-mašine, nemojte neoprezno da je ubacite, već se potrudite da je složite tako da ne bude gusto nabrana. U suprotnom, biće toliko izgužvana da ćete morati da je peglate, a ovo se lako može izbeći pažljivim slaganjem u mašini. Ako je lepo rasporedite, biće dovoljno prostora da vode prodre u sve delove zavese li draperije i jednako ih opere, a neće se izgužvati.

 

  • Sipajte bilo koji kvalitetniji deterdžent za pranje veša, ali ne preterujte kako bi se lepo isprao.

 

Bele zavese
foto: Dmitry Zimin/Shutterstock

Omekšivač je u slučaju pranja zavesa neophodan jer će, pored toka što će tkanina biti mekana, zaštiti zavesu od oštećenja, a pružiće joj i prijatan miris koji će kasnije ispuniti ceo dom.

 

  • Sledeći korak jeste podešavanje temperature, a s tankim materijalom od kakvog se prave zavese važno je biti na oprezu – najviša dopuštena temperatura iznosi 30-40 stepeni. Iako ove temperature obično nisu posebno efikasne protiv upornih bakterija i virusa, za zavesu, koja upija miris duvana i kuhinje ili prašinu, biće sasvim dovoljne. Uz to, podesite najniži broj obrtaja kako bi posle pranja zavesa izgledala besprekorno.

 

  • Odmah nakon pranja okačite zavesu, a ako je neophodno peglanje, učinite to što pre kako bi se lakše ispravila.

 

 

makonda-tracker