VAŽNO JE DA ZNATE!

Ovako se radi godišnji servis klima uređaja: Evo kako da izbegnete PREVARANTE!

0

Tokom vrelih letnjih dana boravak u našem domu može da bude uživanje, ali i muka ako su temperature u visokom plusu, a vi nemate klima uređaj.

foto: Shutterstock / AstroStar
foto: Shutterstock / AstroStar

Klima uređaj je postao neizostavan deo svakog doma u proteklih nekoliko godina.

 

Klimatske promene su dovele do toga da temeprature tokom leta budu veoma visoke, pa je gotovo nemoguće izdržati leto bez ovog uređaja.

 

Ono što bi svako ko ima klimu u svom domu trebao da ima na umu jeste i to da je svake godine, ponekad i 2 puta godišnje potrebno uraditi servis klime kako bi ona bila bezbedna za korišćenje.

 

To se odnosi na čišćenje klime i redovan godišnji servis, ali i na održavanje delova, jer u suprotnom može doći do kvarova i komplikacija, pa i do požara.

 

S druge strane, ukoliko se klima često koristi potrebno je uraditi i detaljno čišćenje filtera i svih unutrašnjih delova, jer se vremenom u njima nakuplja nečistoća i drugi opasnih mikroorganizmi.

 

Oni nakon uključivanja klime dospevaju u vazduh, a samim tim i disanjem u naša pluća.

 

klima uređaj, klima, vrućina, leto
foto: Shutterstock

 

Zašto je važan redovan servis klima uređaja?

 

- Godišnji servis klima uređaja se radi u cilju obezbeđenja i očuvanja čistog vazduha u prostorijama, kao i osiguravanja kvalitetnog rada klime. Ukoliko se radi o velikim sistemima, a naročito kanalskim, bitno je takav sistem održavati zbog obezbeđenja čistog vazduha , a eliminacije virusa i bakterija. Bez obzira da li se radi o rezidencijalnim ili komercijalnim uređajima, godišnjim servisom se poboljšava kvalitet rada i produžava vek trajnosti uređaj - navodi Ivan Antić, direktor servisa Klima pingvin.

 

Kao što se u domu radi čišćenje svih drugih predmeta, tako je i klimi potreban redovan servis.

 

klima uređaj, klima, vrućina, leto
foto: Shutterstock

 

Često su ljudi u dilemi šta je to što podrazumeva redovan servis i kako se on izvodi?

 

-Servis klima uređaja spada u kompletno rasklapanje unutrašnje jedinice: skidanje isparivača, pranje i dezinfekciju turbine, pranje filtera... Spoljna jedinica u servisiranju podrazumeva vizuelnu kontrolu i pregled, kao i odstranjivanje prašine i masnoće pranjem. Mi ne preporučujemo analizu količine freona u klima uređaju u redovnom servisu; provera freona se vrši kada stranka ima pritužbu na rad klime. Tada se proverava i elektronika uređaja - navodi Ivan.

 

Kako se povećala potražnja na tržištu klima uređaja tako se javio i sve veći broj servisa koji nude svoje usluge servisiranja, ali ne garantuju za svoj rad.

 

 

Nije retkost da se čuje da tokom leta dolazi do izbijanja požara na klimama, koji mogu da ugroze zdravlje i egzistenciju ljudi. Do njih dolazi najčešće na nestručno servisiranim uređajima ili na onima koji nikada nisu ni bili servisirani.

 

Kako da prepoznate ko je zaista stručan da uradi čišćenje klima uređaja, a ko su oni koji žele da na brz i lak način zarade, a vi za vaš novac ne dobijete ono što ste očekivali?

 

 

Znojenje, Vrućina
foto: Profimedia

- Uvek je preporuka klijentima da montažer koji je postavljao klima uređaj radi i godišnji servis. Bez obzira o čemu se radi: postavljanje i montiranje nove klime, ili godišnji servis, uvek treba tražiti fiskalni račun za svaku od tih usluga. Ako klijent nije siguran kom majstoru može pokloniti poverenje, naša je preporuka da se na sajtu Unije servisera klimatizacije Srbije može bliže informisati i u spisku članova Unije odabrati nekoga. Osnovni princip Unije je u obavezivanju svojih članova da održe određeni standard u kvalitetu poslovanja u odnosu na klijente, što klijenta osigurava od potencijalnih prevara ili loše urađenog posla - objašnjava Ivan Antić.

 

 

Dakle, ukoliko koristite klimu svakog dana trudite se da redovno radite servis, ali takođe obratite pažnju i na odabir servisera. To je dobar način da se zaštitite od prevare, ali i da imate čist i po zdravlje bezbedan uređaj koji će vas služiti mnogo godina.

 

Takođe jedna stvar koja interesuje sve jeste i to koliko električne energije troši klima uređaj.


Koliko će vaš klima uređaj trošiti struje zavisi od njegove njegove snage i režima rada (hlađenje ili grejanje), ali i od vrste kompresora (inverter ili obični).

 

klima
foto: Profimedia

 

Inverter klima troši znatno manje stuje od običnog on/ off uređaja, jer on ne radi sve vreme punom snagom.

 

Kod hlađenja, ako je temperatura prostorije mnogo viša od željene temperature, inverter klima uređaj će raditi punom snagom do postizanja željene temperature. Klima uređaj snage 3,5kW u punoj snazi maksimalno troši oko 1,2kW električne struje.

 

 

Kada postigne željenu temperaturu inverterski uređaj će prilagoditi odnosno smanjiti svoj učinak tako da bude dovoljan za ravnomjerno održavanje željene temperature.

 

Ovo znači da klima uređaj maksimalne snage 3,5kW smanjuje svoju potrošnju električne energije na 200 do 500W ili kod održavanja temperature (prosečno oko 350W)!

 

foto: Profimedia

On/off klima sve vreme radi punom parom i na taj način troši više struje od invertera.

 

Iako je invertna klima skuplja pri kupovini nakon određenog vremena to ulaganje se višestruko isplati.

 

 

makonda-tracker