budite oprezni

ČESTA DILEMA OVIH DANA: Na koliko stepeni treba podesiti klimu?

0

Veoma je važno da budemo oprezni prilikom podešavanja temperature na rashladnim uređajima

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Iako postoje vrlo efikasni načini da rashladite svoj dom u vrelim danima i bez klime, a poznato je da određena hrana može da smanji zagrevanje i znojenje tela, rashladni aparati poput klima-uređaja vrlo su korisni u danima najveće vrućine, pa mnogi ne mogu da zamisle leto bez njih.

 

Kako objašnjavaju stručnjaci, idealna temperatura zatvorenog prostora u kojem je uključen klima-uređaj tokom letnje žege jeste ona koja je 7-8 stepeni niža od spoljašnje temperature. Dakle, ako je napolju 35 stepeni, rashladni uređaj podesite na 27-28 stepeni.


Sudeći po preporukama američkog Ministarstva za energetiku, najbolje je uključiti klimu na 78 stepeni Farenhajta, tj. 25,5 stepeni Celzijusa, za šta se ističe da je savršen balans uštednje struje i udobnosti, ali ova tema je jedan od najboljih primera tvrdnje da ne postoji rešenje koje je jednako idealno za sve.

 

klima uređaj, klima, vrućina, leto
foto: Shutterstock

Osobe koje imaju hronične zdravstvene probleme treba da budu veoma obazrive pri podešavanju temperature zatvorenih prostorija u danima najveće vrućine. To posebno važi za one s niskim pritiskom i starije osobe koje imaju poteškoće sa cirkulacijom krvi.


Pacijenti s dijagnostikovanim inhalacionim alergijama i astmom ne treba da brinu prilikom upotrebe ovih aparata — ukoliko ste odabrali kvalitetan proizvod i redovno ga održavate, oni ne mogu da škode vašem stanju. S druge strane, ako je klima-uređaj nekvalitetan, nepravilno instaliran i neredovno održavan, može da dovede do širenja štetnih mikroorganizama.

 

 

makonda-tracker