magija na nepcima!

KREMASTO I OSVEŽAVAJUĆE ZADOVOLJSTVO: Slatki rolat s keksom i jagodama (RECEPT)

0

Pravi se bez mnogo muke, a uživaćete u svakom zalogaju...

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sastojci


Kora:

 

 

  • 250 grama mlevenog keksa
  • 200 grama banana
  • 150 grama čokoladnog krema


Fil:

 

 

  • 200 grama slatke pavlake
  • 250 grama krem-jogurta od jagoda s komadićima voća
  • 30 grama meda
  • 1 kesica želatina u prahu
  • 200-250 grama jagoda

 

Priprema


Kora


Keks samleti tako da ostanu i sitni komadići. Staviti ga u dublju posudu. Bananu (mera je data sa korom) izgnječiti viljuškom i dodati u keks. Dodati i čokoladni krem. Rukom dobro sjediniti sve sastojke.


Pripremiti dva veća komada pek-papira. Raširiti na sto jedno parče pek-papira i smesu sa keksom staviti kašikom na njega u oblik pravougaonika. Preko staviti drugo parče pek papira i oklagijom razviti koru od keksa, veličine 32cm x 24cm.


Fil

 

Želatin staviti u manju posudu, preliti ga sa 4 kašike hladne vode, promešati i ostaviti da nabubri. Slatku pavlaku sipati u dublju posudu i čvrsto je umutiti. Dodati krem jogurt i med (ko je alergičan na med neka doda šećer u prahu po ukusu). Umutiti nabubreli želatin staviti na tihu vatru da se otopi uz stalno mešanje (ne sme da provri). Otopljeni želatin sipati u fil i još jedanput sve dobro sjediniti.


Dve trećine fila naneti ravnomerno na koru od keksa (na suprotnu stranu kore ostaviti oko 5 cm nepremazano, da ne bi fil izašao prilikom motanja rolata). Na stranu do vas, celom dužinom kore, poređati uspravno jagode i malo ih utisnuti u fil.


Pomoću pek papira zamotati rolat. Rolat prebaciti na providnu foliju, još malo ga oblikovati uz pomoć folije i čvrsto uvrteti krajeve folije. Pripremljeni rolat prebaciti na plato za posluživanje i staviti ga u frižider preko noći. Fil koji je ostao prebaciti u manju plastičnu posudu sa poklopcem, pa i njega ostaviti u frižider.


Narednog dana izvaditi rolat iz frižidera, odmotati providnu foliju i rolat vratiti na tacnu za posluživanje. Plastičnu posudu sa filom staviti u drugu posudu u koju je sipana vrela voda. Oko pola minuta je potrebno da promešate fil, da malo opusti da premažete rolat. Premazani rolat ukrasiti jagodama.

 

 

makonda-tracker