Domaće jagode već posle dan ili dva počnu da trule i prestaju da budu toliko privlačne...
![foto: Profimedia](/data/images/2017/05/30/20/170769_profimedia0300501117_ff.jpg?ver=1622811832)
Međutim, postoji jedan super trik, zahvaljujući kome će vam jagode ostati sveže danima. Jako je jednostavan, ali provereno deluje.
Dakle, kada kupite jagode, dobro ih operite i osušite papirnim ubrusom. Onda ih obavezno stavite u staklenu posudu na čije dno ste stavili ubrus, koji će pokupiti višak vlage zbog kojeg će jagode dugo ostati sveže i neće postati gnjecave.
Sad kadaznate kako da ih sačuvate, morate da znate kao da izaberete one prave, domaće!
Domaće jagode su svežije, jer nisu prošle dugačak transport, ali i brže propadaju jer imaju manje pesticida. Takođe, one su iste boje i spolja i iznuta, te imaju puno semenki i veoma su sitne, dok su kod uvoznih semenke sitnije i ređe.
![Jagode, Žena](/data/images/2017/06/02/14/171283_profimedia0039244764_ff.jpg?ver=1622811867)
Prave, kvalitetne domaće jagode izdvajaju se i po intezivnom, prepoznatljivom mirisom. One nikada nisu istog oblika i veličine i nisu istog ukusa sa svih strana, jer sunčevi zraci ne padaju ravnomerno na voće.
Znalci kažu da valja obratiti pažnju i na peteljke — na uvoznim je velika, savršenog oblika i tamnozelena, dok je kod domaćih bleđa jer je nedavno ubrana.
Inače, preporuka je da u ovim prolećnim danima jagode jedete svakodnevno, jer antioksidansi kojima ovo voće obiluje štiti naš organizam od raznih oboljenja.