Nakon Božića bliži nam se i Srpska Nova godina, a vaša jelka će biti sveža, mirisna i bez opalih iglica.
Novogodišnja i praznična idila ne bi se u potpunosti mogla zamisliti u domu u kome nije okićena bajkovita jelka, te se u poslednjih 15 godina sve ćešće životni prostor dekoriše veštačkim jelkama, s obzirom na to da je prihvaćeno mišljenje da je mnogo isplativija solucija, ali i ima manje mesta za spremanja i opadanje iglica.
No, nijedna veštačka jelka ne može nadomestiti toplinu, praznični miris bora i atmoferu koju će vam u dom uneti prirodna jelka sa busenom koju kasnije možete zasaditi u svom dvorištu, pokloniti prijateljima i rasandiku.
Zdrava sadnica sa busenom u kućnim uslovima bi kao okićena jelka mogla da preživi 20 i više dana, ukoliko je pravilno negujete.
U gotovo svim ovim rasadnicima trenutno postoji ponuda četinarskih sadnica koje su namenski proizvedene u svrhu novogodišnjih jelki. Najčešće vrste koje se biraju jesu:
obična jela
obična smrča
dugoigličava jela
bodljikava smrča
srebrna smrča
pančićeva omorika
Ukoliko ste se ove godine odlučili za ovu prirodnu jelku donosimo vam trik koji će pomoći da ona ostane što duže zelena i sveža.
Recept:
dva čaše gaziranog soka od limuna
čaša vode
pola šolje ohlađenog čaja od koprive
Pomešajte sastojke navedenim redosledom i sipajte u staklenu bocu. Dobro promućkajte, pa ovom mešavinom zalivajte jelku nekoliko dana.