male tajne

Odabrali ste prirodnu JELKU sa busenom, ali strepite da neće izdržati do Božića? Uz ovaj TRIK ostaće sveža i ZELENA

0

Nakon Božića bliži nam se i Srpska Nova godina, a vaša jelka će biti sveža, mirisna i bez opalih iglica.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Novogodišnja i praznična idila ne bi se u potpunosti mogla zamisliti u domu u kome nije okićena bajkovita jelka, te se u poslednjih 15 godina sve ćešće životni prostor dekoriše veštačkim jelkama, s obzirom na to da je prihvaćeno mišljenje da je mnogo isplativija solucija, ali i ima manje mesta za spremanja i opadanje iglica.

 

No, nijedna veštačka jelka ne može nadomestiti toplinu, praznični miris bora i atmoferu koju će vam u dom uneti prirodna jelka sa busenom koju kasnije možete zasaditi u svom dvorištu, pokloniti prijateljima i rasandiku.

 

Zdrava sadnica sa busenom u kućnim uslovima bi kao okićena jelka mogla da preživi 20 i više dana, ukoliko je pravilno negujete.

 

U gotovo svim ovim rasadnicima trenutno postoji ponuda četinarskih sadnica koje su namenski proizvedene u svrhu novogodišnjih jelki. Najčešće vrste koje se biraju jesu: 

 

obična jela

obična smrča

dugoigličava jela

bodljikava smrča

srebrna smrča

pančićeva omorika

 

Jelka, novogodišnja jelka
foto: Shutterstock

Ukoliko ste se ove godine odlučili za ovu prirodnu jelku donosimo vam trik koji će pomoći da ona ostane što duže zelena i sveža.

 

Recept:

 

dva čaše gaziranog soka od limuna

čaša vode

pola šolje ohlađenog čaja od koprive

 

Pomešajte sastojke navedenim redosledom i sipajte u staklenu bocu. Dobro promućkajte, pa ovom mešavinom zalivajte jelku nekoliko dana.

 

 

 

 

 

makonda-tracker