možda niste znali...

Mogu da se jave na samom početku: 3 simptoma trudnoće za koje nikad ne biste pomislili da imaju veze s drugim stanjem

0

Već u prvim nedeljama trudnoće možete iskusiti vrlo neobične simptome koji ukazuju na drugo stanje

Jedan od prvih simptoma trudnoće može biti nešto što vam deluje potpuno nepovezano s drugim stanjem
Jedan od prvih simptoma trudnoće može biti nešto što vam deluje potpuno nepovezano s drugim stanjemfoto: Oleg Fotografo/Shutterstock

Tokom trudnoće, simptomi o kojima se obično najviše priča su "čuvena" (jutarnja) mučnina, gorušica, oticanje članaka, pospanost...

 

Međutim, postoji i nekoliko simptoma koje isprva ne biste povezali s drugim stanjem, a naučno je dokazano da se relativno često dešavaju u trudnoći.


Naime, ukoliko ste u drugom stanju primetili ja češće nego inače kijate i imate začepljenje ili curenje iz nosa, to je možda povezano s trudnoćom!


Kako piše medicinska platforma Healthline, tzv. trudnički rinitis je stanje koje straje šest ili više nedelja kod trudnica, a pogađa između 18 i 42 procenata žena. Uglavnom se javlja rano u prvom trimestru ili kasno u trudnoći.

 

Takav rinitis može da dovede do problema sa snom i smanji dovod kiseonika, napominje pomenuti portal, pa je važno popričati s lekarom ako ste iskusili navedene simptome. Takođe, obavezno prijavite ako se često budite tokom noći ili hrčete.

 

Curenje iz nosa, uz kijanje i začepljenost nosa, mogu da se jave na početku ili samom kraju trudnoće
Curenje iz nosa, uz kijanje i začepljenost nosa, mogu da se jave na početku ili samom kraju trudnoćefoto: Roman Samborskyi/Shutterstock
  • Zašto se javlja trudnički rinitis?


Neki slučajevi trudničkog rinitisa su sasvim bezazleni i nemaju neki poseban uzrok osim same trudnoće. Drugo stanje, u skladu sa ovim svojim nazivom, dovodi do mnogih promena u telu, a neke od njih imaju za posledicu razvoj rinitisa.


Tokom trudnoće, protok krvi u sluzokože se povećava, a nos je jedan od delova tela koji je posebno osetljiv jer može doći do oticanja sluzokoža.


U nekim situacijama su slučajevi rinitisa izazvani alergijama, a poznato je da alergijski rinitis pogađa trećinu žena u reproduktivnom dobu. Tada su simptomi obično teži od običnog trudničkog rinitisa, a uglavnom se javljaju:

  1. kijavica
  2. svrab
  3. teška opstrukcija nosa
Kijanje može da se ispolji kao simptom trudnoće u okviru stanja pod nazivom trudnički rinitis
Kijanje može da se ispolji kao simptom trudnoće u okviru stanja pod nazivom trudnički rinitisfoto: Shutterstock / Dragana Gordic
  • Kako se leči trudnički rinitis?

 

Kako navodi Healthline, možete koristiti fiziološki rastvor za čišćenje nosnog kanala, kao i rastvore s morskim solima.

 

Ukoliko je, međutim, vaš rinitis izazvan alergijom, obavezno porazgovarajte sa svojim lekarom kako bi vam preporučio antihistaminik koji možete da koristite u drugom stanju i neće se negativno odraziti na plod.

 

 

makonda-tracker