strašna inicijativa

U Americi se razmatra SMRTNA KAZNA za ABORTUS: To se odnosi i na žrtve silovanja i trudnoću nakon incesta

0

Ako se usvoje ove izmene zakona, žene koje abortiraju bi mogle da budu osuđene na smrtnu kaznu u jednoj američkoj saveznoj državi

Žene koje abortiraju bi mogle da budu osuđene na smrtnu kaznu
Žene koje abortiraju bi mogle da budu osuđene na smrtnu kaznu foto: fizkes/Shutterstock

Predlog zakona pod nazivom Zakon o prenatalnoj jednakoj zaštiti Južne Karoline iz 2023. promenio bi državni krivični zakon.

 

Po tim izmenama oplođena ženska jajna ćelija bi se tretirala kao osoba, tako da bi dame koje abortiraju bile optužene kao za ubistvo odraslog čoveka.

 

Tačnije, nerođena deca bi se tretirala kao odrasli ljudi i kazna za abortus bi bila poistovećena sa kaznama za ubistvo.

 

Po ovom Zakonu, koji je već izazvao velike polemike u SAD, kao i širom sveta, ne bi bilo nikakve razlike ni ako ako bi žena zatrudnela kao žrtva silovanja.

 

Isto važi i ako žena ostane u drugom stanju u incestoidnom odnosu.

 

Ovaj predlog zakona je izazvao velike polemike
Ovaj predlog zakona je izazvao velike polemikefoto: EPA-EFE/Mohammed Badra

Konkretno, minimalna kazna bi bila 30 godina zatvora, a maksimalna je - smrtna kazna. Po ovom zakonu u izvesnim slučajevima bi postojali i izuzeci. To se odnosi na situacije kada bi život buduće majke bio ugrožen zbog trudnoće.

 

Takođe, ako trudnica izgubi dete tokom medicinskih zahvata kojim su lekari spaspavali njen život, ni onda bi podlegala ovim kaznama.

 

Po važećem zakonu koji je na snazi u ovoj američkoj državi damama je dozvoljeno da obave abortus do isteka 21 nedelje i 6 dana trudnoće.

 

 

makonda-tracker