zanimljiva saznanja

Neobičan zaključak naučnika: Žene koje piju ovaj lek češće rađaju dečake

0
Ukoliko pre začeća uzimate ovaj poznati lek za bolove, temperaturu i upale, postoje velike šanse da postanete mama dečaka. Evo koji je lek u pitanju...
foto: Profimedia
foto: Profimedia

U nedavno objavljenoj studiji žene koje su imale pobačaje rađale su češće mušku decu ako su uzimale aspirin pre začeća, za razliku od žena koje su uzimale placebo. Aspirin povećava šansu da dobijete dečaka za trećinu.

 

Za brže i lakše začeće: 6 namirnica koje će vam pomoći da zatrudnite

Prethodna istraživanja pokazala su da su pobačaji povezani sa povećanom upalom materice. Ta upala može smanjiti šansu da žena dobije dečaka jer se smatra da su muški fetusi osetljiviji. Čak i eksterni faktori kao što su stres, pušenje i sl. povezani su sa smanjenim broj muške dece.


Aspirin je nesteroidni antiupalni lek koji se koristi za bolove, temperaturu i upale. Na nekim primerima naučnici su dokazali da čak povećava stopu trudnoće među ženama koje se podvrgnu vantelesnoj oplodnji.

 

Neobični simptomi trudnoće: 8 stvari za koje niste znali da ukazuju da ste u drugom stanju

Tokom istraživanja koje je sproveo Institut za dečju negu i ljudski razvoj "Onis Kenedi Šriver" 1.228 žena pilo je aspirin ili placebo lek tokom perioda kada su pokušavale da ostanu trudne. U 31 odsto slučajeva žene koje su pile aspirin su dobile ćerku, poredeći s 23 odsto žena koje su pile placebo. Takođe, upala je bila smanjena kod žena koje su pile aspirin.

 

Ima li razloga za paniku? Stručnjaci objašnjavaju kada može da se zatrudni nakon analnog seksa

"To je veoma zanimljiv zaključak, ali potrebno je napraviti još istraživanja kako bismo potvrdili ove zaključke. Bitno je naglasiti da se ovo donosi samo na žene koje su imale pobačaje", rekao je profesor Simon Fišel, predsednik klinike za plodnost CARE.

makonda-tracker