buduće mame, obratite pažnju

JE LI MOGUĆE DOJENJE, KADA SE PRVI PUT USTAJE I OSTALE DILEME: 10 laži o carskom rezu u koje nikako NE SMETE da verujete

0

Iako se veliki broj žena porodi putem carskog reza, i dalje postoje neki mitovi koje bi trebalo razrešiti.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Veliki broj žena porodi se putem carskog reza, kako u Srbiji, tako i u celom svetu. Iako postoji veliki broj slučajeva, i dalje postoje pogrešna uverenja o ovom načinu rađanja deteta, piše Yumama.

 

1. Carski rez nije porođaj

 

Odmah da se razjasni, ovo nikako nije tačno. Dete se rodilo iz vašeg tela i to jeste porođaj.

 

Da, razlika postoji između vaginalnog i porođaja carskim rezom, ali koliko se majka brine oko trudnoće, nege svoje bebe, koliko je posvećena i koliko voli bebu, to je apsolutno isto.

 

Uz sve ovo, mnoge žene koje se porode carskim rezom prođu i kroz prirodni porođaj, jer operacija bude hitna intervencija usled nekih problema.

 

Mnoge žene su već prošle kroz bolne kontrkcije, pa tek onda završile porođaj carskim rezom.

 

 

2. Pripreme za porođaj i plan porođaja nisu neophodni kod carskog reza

 

Svaka majka zaslužuje najbolji mogući porođaj. Deo toga su svakako pripreme koje će vas osvestiti i dati vam samopouzdanje. Pripreme vam daju alate da posmatrate svoj porođaj sa radošću.

 

3. Carski rez nije velika stvar

 

To što je ova operacija rutinska, ne znači da nije ozbiljna. Prvo - porođaj je uvek velika stvar. Uz to, ovo je ipak operacija.

 

Zato je mnogo važno da se brinete o sebi nakon porođaja. Oporavak od porođaja carskim rezom je obično mnogo teži nego nakon vaginalnog, zato morate biti sigurni da će vas kod kuće sve podržavati u oporavku, da će vam biti udobno i da ćete imati svu potrebnu pomoć i podršku.

 

4. Ne možete dojiti nakon carskog reza

 

Iako na početku to može zaista biti izazov, apsolutno možete dojiti nakon carskog reza. Lekovi koje dobijete su sigurni za dojilje, a uz pomoć babice lako ćete se namestiti u odgovarajući položaj.

 

foto: Profimedia

5. Nema vaginalnog krvarenja nakon carskog reza

 

Krvarenje nakon porođaja se javlja jer se materica oporavlja od separacije placente, i zato što se polako vraća na veličinu od pre porođaja, te se ispušta određena količina krvi.

 

To se dešava bez obzira na način porođaja.

 

6. Posle jednog, svaki sledeći porođaj mora biti carskim rezom

 

Kod mnogih žena je apsolutno moguć vaginalni porođaj u narednoj trudnoći. To obično zavisi od razloga zašto je žena morala na carski rez. Stručnjaci ističu da čak 60-80 posto žena posle carskog može imati vaginalni porođaj.

 

7. Nećete imati nikakav osećaj tokom carskog reza

 

Da, nećete imati bolove. Biće vam urađeno mnogo testova da se uvere da ste pod anestezijom. Ipak, kada se beba rodi, imaćete pritisak u svom abdomenu, na koji lekovi koje ste popile ne mogu uticati. Mnoge žene se uplaše, ali to je sasvim normalno.

 

 

8. Ležaćete danima nakon operacije

 

Upravo suprotno. Nakon carskog reza, od ključne je važnosti da ustanete i šetate se, da bi se telo pokrenulo i tako se sprečile komplikacije. Biće vam potrebna pomoć sestara na početku i neko vreme nećete moći da trčite, ali kretanje nakon bilo koje operacije je mnogo važano.

 

9. Ne možete primiti bebu uz sebe odmah nakon porođaja

 

Dodir kože na kožu je jedan od najbitnijih delova roditeljstva. To ima toliko emotivnih i fizičkih prednosti za vas i bebu.

 

Dobra vest je da nekada to možete uraditi. Recite medicinskom osoblju da želite to, pa će vam oni omogućiti, makar ubrzo nakon buđenja.

 

foto: Profimedia

10. Nakon carskog reza ne možete imati postporođajnu depresiju

 

Iako niste prošli kroz porođaj, ista promena u hormonima se dešava nakon rođenja deteta. Isto tako ćete morati da se naviknete na život majke, na brigu o malenom živom biću, i uz to se oporavljati od operacije. Zato budite svesni svog emotivnog statusa. Ukoliko se osetite tužno, imate problem da se povežete sa svojom bebom, nemate energije ili se plašite da ćete povrediti sebe ili bebu, odmah potražite pomoć. Niste same!

 

 

makonda-tracker