nije dobro

STRAHUJEMO LI S RAZLOGOM? Srpski stručnjaci otkrili kako korona utiče na plodnost kod muškaraca, a kako u slučaju žena

0

Posledice preležanog virusa korona mogle bi biti veoma, veoma loše, smatraju srpski stručnjaci

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Istraživanje koje sprovodi dr Dragana Bojović Jović od maja na malom uzorku od 30 žena i 15 muškaraca koji su preležali kovid-19, starosti od 18 do 45 godina, prema rečima doktorke iz GAK "Narodni front" pokazuje smanjenje mogućnosti za ostvarivanje potomstva i sterilitet, odmah nakon izlečenja od virusa.

 

Ginekolog dr Dragana Bojović Jović, specijalista za fertilitet, rekla je za Kurir da je kod 10 od 30 pacijentkinja primetan poremećaj u menstrualnom ciklusu, nakon ozdravljenja.

 


Poremećaju su drastični, takvi da ne bi mogle da zatrudne, a i čak i kad bi uspele, usledio bi pobačaj. Dakle, trećina žena ima problema sa sterilitetom kao posledicu korone — smatra dr Bojović Jović.

 

Virus korona toksičnim efektima utiče i na reproduktivno zdravlje žena. Jedan od njih je i smanjena saturacija kiseonikom, tj. smanjena zasićenost krvi kiseonikom, koji je neophodan za rad svih ćelija u organizmu — dodaje ona.

 

foto: Shutterstock

 

Kaže da prati žene i muškarce nakon oporavka od kovida-19. Prema njenim rečima, rezultati kod muškaraca su lošiji.

 

Od njih 15, koliko je učestvovalo u istraživanju, samo jedan muškarac imao je dobar spermogram.

 

Čovek koji ima decu i imao je potpuno uredan broj spermatozoida — više od 15 miliona, urednu morfologiju (više od 4% spermatozioda normalnog oblika) i imao više 32 % progresivno pokretnih spermatozoida, sada ima 13 miliona njih, 2% normalnog oblika i 18% pokretnih. To znači da ne može da oplodi jajnu ćeliju prirodnim putem, jedino vantelesno. A rizično je i kakav je DNK spermatozoida jer bi u slučaju oplođavanja postojala mogućnost da plod, odnosno dete, ima anomalije. Posledice kovida još nisu sagledane na nivou genetskog efekta — zaključuje Bojović Jović.

 

Ono što ističe doktorka je da ovo ne znači da je istraživanje konačno, jer popravljanjem celokupne kliničke slike nakon bolesti, mogu da se reše i problemi sa sterilitetom.

 

Za detaljnu i konačnu presudu potrebno je veće istraživanje koje traje mnogo duže.

 

 

makonda-tracker