podrška i ljubav

Da li ste među njima? 11 zajedničkih osobina DOBRIH RODITELJA

0

Koje su zajedničke osobine dobrih roditelja i da li postoje određene stvari koje neki ljudi rade, a čine ih dobrim roditeljima?

Dobri roditelji znaju da deca sve upijaju i oponašaju ih.
Dobri roditelji znaju da deca sve upijaju i oponašaju ih.foto: Shutterstock/fizkes

Otkako se rodi dete, pred roditeljima je važan zadatak: da decu odgajaju da budu dobri i pošteni ljudi.

 

Karakteristike dobrog roditelja nisu fiksne niti apsolutne. Ono što jednoj osobi može da izgleda kao dobro roditeljstvo, za nekog drugog možda neće odgovarati toj definiciji. Ali uopšteno govoreći, ove osobine i navike se mogu naći kod roditelja koji praktikuju dobre roditeljske veštine.

 

U nastavku vam predstavljamo 11 zajedničkih osobina dobrih roditelja:

 

1. Vode i podržavaju svoje dete

 

Roditelji prirodno žele da njihova deca uspeju i može se desiti da guraju, podstiču, podmićuju, zahtevaju ili čak prete deci kaznama kako bi ih naterali da vežbaju instrument, da budu bolji u sportu, da imaju vrhunske ocene...

Zapravo, činjenica je da to što ste stroga mama ili tata neće podstaći vaše dete bolje od podrške i nežnog podsticaja ako i kada im to zatreba.


2. Ohrabruju nezavisnost

 

Dobri roditelji znaju da je važno da deca rade stvari samostalno. Bilo da se radi o domaćim zadacima, kućnim poslovima ili sklapanju prijateljstava, najbolja stvar koju kao roditelji možemo da uradimo jeste da dovedemo dete u stanje u kojem mogu sami da se izbore sa stvarima. Teško je reći kada treba da im pomognemo, a kada da im dozvolimo da sami nešto shvate.

 

Na primer, nije dobra ideja da im rešavate zadatke i diktirate stil i način igre. Ali ako im samo pokažete kako da reše zadatak, dajete im dobar alat za budućnost. svom detetu dobre alate za budućnost.


3. Imaju na umu da oni gledaju

 

Želite da podelite neki sočan trač? Želite da opomenete komšiju koji je uradio nešto nepristojno ili da vičete na vozača koji vas je "isekao" u saobraćaju? Niko nije savršen, to je jasno, ali dobri roditelji znaju da deca uvek uče iz primera i oponašaju svoje roditelje. Ukoliko želite da vaša deca budu osećajna, ljubazna i dobro vaspitana, morate da se trudite da se ponašate najbolje što umete i da poštujete jedni druge. 

Roditelji su deci najveći uzor u prvim godinama života.
Roditelji su deci najveći uzor u prvim godinama života.foto: Shutterstock/Evgeny Atamanenko

4. Izbegavaju da budu zli, zlobni ili neljubazni

 

Može li roditelj povremeno izgubiti živce ili vikati? Apsolutno - mi smo ljudi, na kraju krajeva. Ali vređanje, ponižavanje ili omalovažavanje deteta nikada, nikada nije dobar način da se bilo čemu nauči. Da li biste želeli da se prema vama tako postupa?

 

5. Pokazuju deci koliko ih vole

 

I dobri roditelji su zauzeti, pa je lako zaboraviti da pokažemo deci koliko ih volimo. Mali gestovi, poput pisanja poruka na kutijama za užinu ili deljenje nekih stvari o vama može da ojača vašu koncekciju i da pokaže vašem detetu koliko ih volite.


6. Izvinjavaju se zbog grešaka

 

Verovatno učite svoju decu da priznaju stvari koje su pogrešili izvinjavajući se i pokušavajući da nadoknade ono što su uradili. Ovo je isto, ako ne i više, važno da roditelji sami urade.

 

7. Efektivno disciplinuju svoje dete

 

Disciplina (a ne kazna) nije samo jedna od najboljih stvari kojima možete naučiti svoju decu, već i način da osigurate da odgajate dete koje će biti srećnije kako rastu. Zašto je tako važno disciplinovati decu? Deca koja nisu disciplinovana imaju mnogo veće šanse da budu razmažena, nezahvalna, pohlepna i, što nije iznenađujuće, imaju problema da sklapaju prijateljstva i budu srećni kasnije u životu


8. Posmatraju dete kako ono zaista jeste


Posmatrajte dete kakvo ono zaista i jeste, a ne kakvo biste vi želeli da postane. Vaše dete će možda više želeti da bude tihi čitalac, a ne zvezda na sceni ili fudbalskom terenu.

Dobri roditelji posmatraju dete kakvo ono zaista jeste, a ne kakvo bi oni želeli da bude.
Dobri roditelji posmatraju dete kakvo ono zaista jeste, a ne kakvo bi oni želeli da bude.foto: Shutterstock/fizkes

Sjajno je podstaći decu da izlaze iz zone komfora, ali treba uvek razmisliti da li radite to zbog deteta ili zbog svojih neostvarenih želja.

 

9. Uče dete da bude dobra osoba 

 

Naučite decu da budu ljubazni, da poštuju druge, da budu dobrotvorni, zahvalni na onome što imaju i da imaju empatiju prema drugima. Naravno, svi želimo da naša deca nastoje da dobiju dobre ocene, osvoje nagrade i priznanja za muziku, sport i druge aktivnosti i budu uspešna kasnije u životu. Međutim, važnije je ko su oni kao ličnost od toga koje nagrade dobijaju.

 

10. Povezuju se sa svojim detetom


Smejte se zajedno, provodite vreme zajedno i pozitivno se povezujte svaki dan. Bilo da igrate društvene igre, idete na vožnju biciklom, kuvate, gledate film ili zajedno čitate knjigu (ili čitate različite knjige jedno pored drugog, ako je vaše dete starije), dobri roditelji svesno provode vreme zabavljajući se i povezivanje sa svojom decom na male i velike načine.

 

11. Slušaju svoje dete

 

Roditelji često provode mnogo vremena sa svojom decom razgovarajući sa njima, ali ne slušaju ih zapravo. Vežbajte da slušate svoju decu i zaista im posvećujete punu pažnju (dalje od ekrana računara ili telefona). Bićete iznenađeni koliko se više osećate povezanim sa svojim detetom i verovatno ćete naučiti o mnogim stvarima o kojima vaše dete misli i oseća.

 

makonda-tracker