važno je znati

Ove savete vredi usvojiti! 4 zlatna pravila roditelja čija deca postaju USPEŠNA i ZADOVOLJNA

0

Niko ne tvrdi da je biti roditelj lako, ali zato je to — najlepši posao. Odgajanje, vaspitavanje i briga o deci je posao koji traje ceo dan, sedam dana u nedelji, 365 dana u godini, a ne postoji jedna knjiga koja će nas naučiti svemu što treba da znamo, koliko god se trudili da se edukujemo.

foto: Nebojsa Tatomirov, Shutterstock
foto: Nebojsa Tatomirov, Shutterstock

Biti roditelj ne znači raditi taj posao savršeno, jer je to nemoguće, već najbolje što možemo, uz ljubav i posvećenost.

 

 

Mnoge studije su pokušavale da otkriju koje to strategije roditelja daju zasigurno kao rezultat zadovoljnu i uspešnu decu, a dokazano je da neke karakteristike roditelja imaju fenomenalan efekat na razvitak deteta kao ličnosti.

 

Istraživači su došli do nekoliko zaključaka i svako od nas može da ih primeni. Prvi u nizu definitivno se odnosi na savremeno doba:

 

1. Društvene mreže — budite ekstremno pažljivi

 

Mnoga deca znaju od malih nogu šta su društvene mreže i na njima već imaju veliku ulogu. I to kakvu ulogu: na profilima svojih roditelja. U današnje vreme mnoge mame svoje naloge vode tako da pomoću svojih klinaca i klinceza čak grade karijeru na taj način i svaki deo detetovog života dele s pratiocima. Deca neretko učestvuju u kreiranju sadržaja koji ih ne zanima i to na njih utiče negativno. Naime, to kod deteta može dugoročno uticati na njihovo samopoštovanje. Ne delite svaku fotografiju svog deteta s pratiocima, koliko god bili ponosni na njega. Ne kršite detetovu privatnost, posebno u slučajevima u kojima vidite da mu/joj to stvara nelagodu.

 

tehnologija, Telefon, Mobilni telefon, tablet, deca, detinjstvo, Društvene mreže, Tik Tok, Facebook, Twitter
foto: Shutterstock

2. Pohvala je iz raja izašla

 

Dete stimulišite verbalno tako da shvati da se njegov/njen trud ceni. Oni tada rade bolje, ne odustaju i žele da se dokažu. Uz to, ne stide i ne libe se da preuzmu na sebe i teže zadatke. Hvalite njihov trud, a možete im govoriti i rečenice poput "Divno je što si toliko radio/la i sve sam shvatio/la". Rečenice "Tako si pametan/na" takođe su podsticajne, ali, s druge strane, ne hvale njihova konkretna dostignuća, već im se ukazuje na svojstvo koje već imaju.

 

Dete, igranje, Igranje, Dečak, Igra
foto: Da Antipina/Shutterstock

3. Zdrav odnos s partnerom

 

Nisu sve partnerske veze jednako kvalitetne, ali i deca zavise od njih; što je partnerska veza lošija i sukobi češći, veći rizik je da dete razvije socijalne ili emocionalne probleme u ponašanju. Takođe, to neretko utiče i na školski uspeh. Takva deca imaju veću šansu i da sami uđu kasnije u budućnosti u toksičnu vezu. 

 

porodica, vaspitanje, detinjstvo, igra, mehurići
foto: Shutterstock

4. Dajte im zaduženja

 

Iako vam je možda žao da ih "mučite" od malih nogu, uz reči "mama/tata će to bolje i brže", zapravo je to odlična ideja. Deca koja od mlađih nogu redovno imaju obaveze u domaćinstvu uče važnu lekciju, uče da kontrolišu svoje vreme, stiču radne navike i znaju šta je timski rad. Počnite od manjih obaveza, a idealno je da neke poslove radite zajedno i tako se bolje i zabavite. Dete će na ovaj način sticati veštine koje će mu biti i te kako potrebne u budućnosti.

 

Majčinstvo, Roditeljstvo, Porodica, Spanać, Gvožđe, Smuti, Zeleni sok, Zeleni smoothie
foto: Josep Suria/Shutterstock

 

 

makonda-tracker