ŠTA MISLITE?

Praznična idila ili ipak ne? Da li treba DECA večeras da ostanu budna do kasno?

0

Ovo pitanje muči mnoge roditelje.

foto: Shutterstock/PH888
foto: Shutterstock/PH888

Svake godine 31. decembra roditelji se pitaju da li je u redu da puste svoju decu da ostanu budna do ponoći.


Kada postanete roditelj, novogodišnje žurke zamenite pričama za laku noć, makar na neki period. Međutim, kako deca postaju starija, verovatno će želeti da učestvuju u novogodišnjoj euforiji 31. decembra, a to sa sobom nosi važno pitanje: da li treba da dozvolite svojoj deci da ostanu budni do ponoći?

 

Pogotovo kada znamo da deca vole rutinu, a da svako iskakanje iz rutine može da ih poremeti.

 

Neki će reći: "Ma to je samo jedna noć", a drugi će možda biti zabrinuti zbog toga što će raspored spavanja svoje dece poremetiti na nekoliko dana.

 

Oba argumenta i razmišljanja su validna, a šta kažu stručnjaci za spavanje?

 

Da li je to uopšte dobra ideja?


Specijalista za spavanje i izvršni direktor kompanije "My Sweet Sleeper" Rejčel Mičel objasnila je kako i koliko treba da dopustimo deci da budu budna 31. decembra.

 

  • Bebe i mala deca

 

Ako imate malo dete, verovatno je najbolje da se držite njihove uobičajene rutine odlaska na spavanje.

 

Nova godina sa decom
foto: Shutterstock/Ground Picture

– Bebama i mališanima je potrebno znatno više sna nego odraslima. Kada mala deca ostanu budna mnogo kasnije nego što je normalno, nivo kortizola im raste, što utiče na kvalitet njihovog sna i emocionalnu regulaciju – objasnila je Rejčel.

 

Štaviše, bebama je obično potrebno nekoliko dana da se oporave nakon jedne kasne noći.

 

– Kada su beba ili malo dete preumorno, to im može znatno otežati da zaspu i ostanu da spavaju – kaže Krisi Loler, konsultant za spavanje beba, licencirani bračni i porodični terapeut i osnivač "The Peaceful Sleeper".

 

Ako ostanu budnu do kasno, možete da očekujete više noćnih buđenja i/ili radnih jutarnjih buđenja, što može da uzrokuje "ciklus premora koji može trajati nekoliko dana", dok ne budete u mogućnosti da vratite njihov raspored spavanja napravi put.

 

Pokušajte da se ne osećate previše loše zbog toga što ćete pustiti svog mališana da rano zadrema 31. decembra, jer oni svakako i ne razumeju u potpunosti novogodišnje uzbuđenje.

 

  • Osnovci

 

Verovatno je u redu da dozvolite svom starijem detetu da ostane budno u novogodišnjoj noći, ali imajte na umu da će u ovom periodu odrastanja neka deca bez problema dočekati ponoć, dok druga neće moći da odmaknu dalje od 21:30. A većina će se sledećeg dana osećati umorno.

 

– Deca u osnovnoj školi možda imaju manje potrebe za snom od mališana, ali im je i dalje važno da odu da spavaju po svom uobičajenom ritmu za spavanje, koji je uglavnom između 19 i 20:30 časova – kaže Rejčel i dodaje: 

 

– Ostanak do ponoći bi sigurno uticao na sposobnost deteta da dobro funkcioniše sledećeg dana i verovatno neće dobiti san koji im je potreban –

Nova godina, novogodišnji paketić, paketić, porodica, pokloni, novogodišnji poklon, Jelka
foto: LightField Studios Inc. / Alamy / Alamy / Profimedia

Ako ostanu budni do kasno, ovo su moguće posledice:

 

  • Nedostatak emocionalne regulacije (ovo je lep način da se kaže da će biti mnooogo nervozni)
  • Problem da ostanu budni
  • Poteškoće sa fokusiranjem
  • Fizička nelagoda i osećaj "kao da su bolesni"
  • Poremećen noćni san


Saveti za doček Nove godine sa decom

 

Ovo su saveti koji bi mogli da vam pomognu da novogodišnja noć prođe bez prevelike drame:

 

  • Odvojite posebno vreme za svoju decu da odspavaju pre dočeka Nove godine. Čak i ako ne spavaju, mirni odmor može biti od pomoći.

 

  • Nemojte požurivati svoju decu u krevet odmah nakon što prođe ponoć. I dalje će biti puni energije od velike proslave i možda će imati problema da odmah zaspe, što im može još više pokvariti raspored.

 

  • Kada stavljate decu u krevet u novogodišnjoj noći, pratite njihovu uobičajenu rutinu za spavanje (pranje zuba, čitanje priče, itd.) Ovi umirujući rituali mogu pomoći mališanima da se brže smire.
  • Ne pravite velike planove za Novu godinu kako bi vaše dete moglo da spava ili odspava, ako je potrebno, kaže Mičel.

 

  • Uverite se da deca idu na spavanje na vreme (ili nešto ranije) 1. januara.

 

Budite strpljivi sa svojom decom nekoliko dana nakon kasnonoćnog ostajanja.

Takođe zapamtite ovaj Mičelov savet:

 

– Dok su roditelji u redu sa tim da njihovo dete ostane budno do kasno, deca često nisu fizički sposobna da ostanu budna posle uobičajenog vremena za spavanje, tako da mogu na kraju ipak zaspati. Drugim rečima, ne terajte decu da ostanu budna ako se njihovo telo buni! –

 

 

makonda-tracker