benefiti

NEMOJTE IH SKIDATI PRED ODLAZAK U KREVET: Nauka tvrdi — spavanje u čarapama ima BROJNE prednosti i ODUŠEVIĆE vas

0

Iako mnogi zaziru od spavanja u čarapama, to može imati uticaja na vaše zdravlje, ali i ne samo to.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Iako se mnogima ova ideja ne bi dopala, isplatiće vam se da nosite čarape u krevetu! Možda to ne praktikujete, ali tvrdi se da ova navika može potpuno promeniti obrazac vašeg spavanja.

 

Prema stranici sleep.org grejanje stopala uzrokuje širenje žila, a to mozgu šalje poruku da je vreme za spavanje. Nakon što se rašire krvne žile u šakama i stopalima, toplina se počinje širiti telom, pripremajući ga za san.

4 prednosti spavanja u čarapama

 

Drugim rečima, imati tople noge u krevetu pomoći će da mirnije prespavate noć. Takođe, pomoći će i da brže utonete u san. Studija objavljena u magazinu International Weekly Journal of Science kaže da ćete zaspati 15 minuta ranije nego inače ako su stopala utopljena čarapicama; čarape pomažu i kod noćnih znojenja u perimenopauzi, poboljšavaju stanje kod suve kože stopala i olakšavaju postizanje orgazma!

 

Ovu teoriju podržava i tradicionalna kineska medicina, koja kaže da hladna stopala izvlače energiju iz tela i mogu poremetiti ne samo cirkulaciju krvi u telu, već i protok vitalne energije či. Hladnoća sprečava protok energije, a toplina podstiče. 

 

 

makonda-tracker