užasi rata

Početak života u – SKLONIŠTU, POD BOMBAMA: Stotine beba i surogat majki zapostavljen problem rata u Ukrajini

0

Podatak ukrajinskog Ministarstva zdravlja govori da, dok zemlja krvari i suočava se sa teškim ratom i izbeglištvom, u prestonici je po podrumima i različitim skloništima rođeno skoro 400 beba. 

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Dok je Kijev pod granatama i bombama, rađanje novih života ne može da se zaustavi. Najveći problem je sa bebama koje su rodile surogat majke, jer sada te bebe ne mogu da stignu do svojih roditelja.

 

- Ovo su potpuno novi Kijevljani koji su rođeni u osam dana rata! Do sada ih je rođeno 390: 199 dečaka i 191 devojčica, ali spremni smo za susret sa sledećima! Deca u glavnom gradu rođena su da bi živela, da bi stvarala budućnost Ukrajine! Neka su zdrava i srećna i neka rastu pod mirnim nebom i jarkim suncem - stoji u saoštenju Ministarstva zdravstva grada Kijeva.

 

Komercijalno surogat majčinstvo je legalno u Ukrajini i ne postoji starosno ograničenje za parove. Budući roditelji plaćaju od 45.000 do 90.000 evra, a zbog ratnog stanja oni sada ne mogu da dođu u Ukrajinu, često su čak i sa drugih kontinenata.

 

Često se može čuti pitanje koliko pate surogat majke i da li imaju human tretman. Komercijalno surogat materinstvo uglavnom cveta u zemljama koje su pogođene ratom i različitim razaranjima, a zabranjeno je u Evropskoj uniji, Velikoj Britaniji i Kanadi.

 

Ukrajina je daleko jeftinija od, na primer, Amerike gde ovo košta 200.000 dolara, dok je u Ukrajini najviše 90.000, a od toga najmanji deo ide surogat majci, oko 15.000 evra.

 

Do sad su obično u tome učestvovae siromašne žene iz danas ugroženih područja Donjecka i Luganska, koje su se odlučivale na ovaj korak kako bi preživele.

 


 

makonda-tracker