razmislite dobro

Češkaju se po glavi, povlače vas za pantalone... Obratite pažnju na govor tela vašeg deteta i šta hoće da vam kaže

0

Deca nemaju razvijen vokabular da izraze sve svoje emocije i svoje želje te tako roditelji mora da dobro obrate pažnju na govor tela bebe. Deca razvijaju poseban oblik znakovnog jezika, a ako dobro ih razumete moći ćete da pratite šta vaše dete želi. Dečji psiholozi su analizirali neke opšte pokrete tela kojima deca žele da signaliziraju šta zapravo žele.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Npr. deca između 2 i 3 godine tek uče kako da se izraze odnosno da svoje emocije prenesu rečima. Ali neophodno je da tada pratite i ono šta oni gestikuliraju, jer vam mnogo toga mogu kazati.


Beba uznemireno maše rukama

 

Dešava se da nekada deca mašu rukama i da izgleda kao da hoće da "odlete", pa onda takav signal tako i shvatite, dakle njihova psiha nije spremna da podnese toliko pritiska i onda žele da se sklopne od situacije u kojoj se nalaze. To bi značilo da roditelji treba da prepoznaju ovakvo ponašanje i da priđe detetu i uzme ga u naručje kako bi se smirilo. 

 

Dete, Detinjstvo, Beba, Crtanje po zidu, Umetnost, Crtanje, Talenti, Nadareno dete
foto: Shutterstock

 

Psiholog Stefani O'Liri opisao je šta znači kada vas dete vuče za nogavicu jer to znači da hoće da skrene pažnju na nešto šta želi da vam kaže, ali to znači i da možda želi da vam je neprijatno i nezgodno. Dakle, nemojte da mislite da žele da skrenu pažnju na sebe jer su bezobrazni i agresivni. 

 

Dete između četvrte i šeste godine je u mogućnosti da vam svoja osećanja predoči, ali se dešava da ne mogu precizno da artikulišu svoje misli na najbolji način. Tako da obratite pažnju kako se ponaša i da ne zna kako da se izrazi.

 

Međutim, postoji i jedna stvar na koju treba da obratite pažnju na ponašanje koje deca ponavljaju kada pokušaju da vas lažu, te tako mislite o tome kada vrte kosu, da li se češkaju i sl. Nemojte ih previše kritikovati, nego ih razumite!

 

 

 

 

 

makonda-tracker