psiholozi savetuju šta raditi u tom slučaju

Njoj se to DOPADA, ali mnogim majkama NIKAKO: Pevačicu sin nikada ne zove MAMA, a za to postoji i PSIHOLOŠKO OBJAŠNJENJE

1

Ponekad dete majku ne zove mama, već je doziva njenim ličnim imenom. Za to postoji psihološko objašnjenje, a popularna pevačica otkrila je svoj stav kada je ova roditeljska situacija u pitanju

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Kanadska pevačica Kler Buše, mnogo poznatija pod umetničkim imenom Grajms, otkrila je sopstvene roditeljske metode kada je u pitanju njen sin X Æ A-Xii.

 

 

Inače, mali je dete pevačica i mogula Ilona Maska, a jednom prilikom je objasnila zbog čega su ga tako nazvali: 

 

X je nepoznata varijabla, a Æ je vilenjački simbol za Ai (veštačku inteligenciju). A-12 je oznaka našeg omiljenog aviona SR-71, bez oružja, bez odbrane, samo brzina, sjajan u bitkama, ali nenasilan. I na kraju, A kao Arhanđeo (Archangel), moja omiljena pesma ― istakla je ona svojevremeno.

 

1 / 4 Foto: Profimedia

 

Dečak ima 16 meseci, majku oslovljava njenim pravim imenom — Kler, ali ne i — mama.

 

X neće ni biti naučen da je oslovljava mama, a objasnila je i zbog čega smatra da to nije neophodno.

 

Kada ste majka, čudno je to reći. Ne identifikujem se s tom rečju. X kaže Kler, ali ne kaže mama.

 

Pevačica je otkrila da "verovatno i dete ima osećaj da joj taj naziv ne stoji".

 

— Možda i on vidi koliko ne volim reč mama. Ne znam zašto je toliko ne volim, poštujem je, ali ne identifikujem se s njom. Mislim da me je beba preporodila na umetnički način — pričala je ona u intervjuu koji je dala spremajući se za Met galu.

 

 

Ipak, dok Grajms ovako nešto ne zabrinjava, već joj i prija, mnoge mame se ne bi složile s njom. Ako se to i vama dešava, a ne identifikujete se sa pevačicinim stavom, ne želite da vas dete zove vašim imenom, već mama, postoji psihološko objašnjenje za to.

 

Deca čuju svoje roditelje i ostale odrasle kako jedni druge zovu imenima i žele da ih imitiraju. To je klasičan model oponašanja — ispričao je profesor Univerziteta u Masačusetsu i autor knjige "Mapa deteta" Daršak Sangavi.

 

On je dao i mali savet roditeljima.

 

Ako vas ne uzrujava to što vas dete zove imenom, Sangavi smatra da ne treba ni da opominjete dete, već da pustite da faza prođe sama od sebe, ali nikako ne smete da pokazujete detetu da ste uznemireni.

To bi moglo, kako tvrdi, da izazove još jaču reakciju i ohrabrenje da nastavi s dozivanjem ličnim imenom.

 

Ipak, ukoliko se to oduži na vremenski period koji više nije tolerišuć, on ističe da treba detetu da stavite do znanja kako biste želeli da vas zove na sledeći način:

 

Objasnite da volite svoje specijalno ime u porodici i dajte detetu do znanja da je jedino koje ima šansu da ga koristi. Naglasite koliko ste povezani, koliko je vaš odnos zapravo poseban — savetuje on.

 

 

makonda-tracker