OTKRIVAMO

Iza omiljene novogodišnje tradicije se krije velika TAJNA: Evo zašto kitimo baš jelku! (FOTO)

2
Novogodišnja tradicija kićenja jelke je dugo zastupljena širom sveta. Međutim, da li ste se zapitali kako je sve počelo?

 

 

Mala istorija novogodišnjih ukrasa

 

foto: Profimedia

 

Prvi ukrasi na jelkama bili su ručno rađeni. Stari Germani su koristili orahe, kolače, jabuke, a kasnije i kokice. Kao osvetljenje, korišćene su prave sveće.

Kada je u pitanju dodavanje svetla na novogodišnje drvo, široko je zastupljeno verovanje da je za to odgovoran je Martin Luter, osnivač hrišćanske protestantske crkve u Nemačkoj. Navodno je on prilikom jedne zimske šetnje po šumi bio toliko fasciniran svetlucanjem zvezda kroz granje zimzelenog drveća da je odlučio da doda upaljene sveće u dekoraciju svog novogodišnjeg drveta, da bi to kasnije preraslo u lampice koje mi danas koristimo.

Drvo koje nosi tradicionalni naziv “novogodišnja jelka” zapravo često to nije!Mnogo češće je u ponudi zimzeleno drveće poput smrče ili bora, a daleko ređe je u pitanju jela. Zato je možda prihvatljiviji engleski naziv “christmas tree” ili “novogodišnje drvo”.

 

Inspiracija za dekoraciju: Romantična novogodišnja jelka u domu Jelene Karleuše

 

Međutim, na dekorisanje zimzelenog drveća u domovima nije uvek gledano blagonaklono. Dugo se smatralo da je to paganski običaj, pa je naišao na neodobravanje u mnogim nacijama i verama širom sveta. Verski fanatizam i želja za očuvanjem "svetog praznika Božića“ su otišli toliko daleko da je u 17-om veku u Masačusetsu, u Americi, donet zakon koji propisuje kaznu za sve praznične aktivnosti, uključujući dekorisanje novogodišnjeg drveta.

 

Međutim, jedna poznata osoba je posebno zaslužna za ovakav trend.

 

Nastavak pročitajte na sledećoj strani

 

makonda-tracker