stara misterija

Nema veze s verom u Boga: Evo zašto se oko ruke nosi crveni konac i kako je stigao u Holivud

0
Mnoge mame, zabrinute za dobrobit svojih mališana, vezuju im oko ruku končić crvene boje, a on je sve zastupljeniji među svetskim zvezdama. O čemu je, zapravo, reč?
foto: Profimedia

 

Na određenom mestu se spominje vezanje crvenog konca u smislu zaštite od uroka, a to se nalazi u Tosefti, jednom od prethodnih dela Talmuda (Šabat poglavlje 7-8). Loša vest je ta da ovo ne sme da se radi, da je strogo zabranjeno. Ovo je okarakterisano kao "darčei emori", bezvredan čin sujeverja i praznoverja, povezan sa obožavanjem idola. Neki ortodoksni Jevreji, koji se plaše negativnih uticaja uroka, imaju staru tradiciju da vežu crveni konac na bebin krevetić u nadi da će time da odvrate uroke i prizovu milost Boga, pa da će beba da bude zaštićena od svakoga zla.

 

10 najvećih grešaka svih vernika: Ovi običaji zapravo nemaju veze sa pravoslavljem

 

Moderni trendovi

 

Najezda crvenog konca se pojavljuje osamdesetih godina, nakon perioda intfade u Izraelu, najverovatnije kao vid narodnog običaja, odnosno folklora. Trend je stvoren pod uticajem ličnih i nacionalnih stanja nervoze i stresa zbog političke situacije u zemlji.

 

Krajem devedestih, crveni konac postaje popularan sa estradnim pop zvezdama u Sjedinjenim Državama kao što su Madona, Majkl Džekson, Rouzi O'Donel, što se zatim prenelo na mlađe naraštaje Holivuda. Od onih koji danas nose crveni konac oko ruke možemo da nabrojimo sledeće: Ešton Kučer, Britni Spirs, Dejvid Bekam, Avril Lavinj, Zek Efron, Vanesa Hadžins i mnogi drugi.

 

Pojava se povezuje sa kontraverznim Kabala centrom Filipa Berga. Druga zabeležena pojava crvenog konca se javlja u Indiji pod imenom "kalava".

 

makonda-tracker