OPROSTITE I VESELITE SE

Praznujemo Svetog apostola Filipa: Počinju Božićne poklade, jedan OBIČAJ obavezno ISPOŠTUJTE i PRAŠTAJTE

0

Stradao je u teškim mukama, u narodu je poznat kao Božićne poklade

Sveti Filip običaji
Sveti Filip običaji foto: Shutterstock / hramikona

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Svetog apostola Filipa, praznik koji je u narodu poznat kao Božićne poklade. Praznik je poznat po tome što su na ovaj dan poklade pred Božićni post, koji se ponekad naziva Filipovim postom.

 

Sveti apostol Filip rodom iz Vitsaide kraj jezera Galilejskog. Revnosno je propovedao Jevanđelje u Aziji i u Grčkoj, u kojoj su Jevreji hteli da ga ubiju, ali ga je Bog spasao moćnim čudesima. Tako arhijerej jevrejski, koji se ustremi na Filipa da ga bije, odjednom oslepe i sav pocrni.

 

 

Stradao je u 86. godini tako što su njega i Vartolomeja neznabošci razapeli na drvo. Ljudi su potrčali da ih skinu ali uspeli su da spasu samo Vartolomeja, dok je Filip izdahnuo. Mošti Svetog Filipa prenete su kasnije u Rim.

 

Danas ispoštujte ovaj običaj
Danas ispoštujte ovaj običaj foto: Shutterstock / alexkoral

 

Na ovaj dan prema narodnom verovanju, trebalo bi pripremiti bogatu večeru i veseliti se sa svojim ukućanima. Proslavi Božića prethodi veliki božićni post u trajanju od 40 dana, ali pre njega idu Božićne poklade odnosno gozbe. Upravo one obiluju različitim narodnim običajima.

 

Bonus video:

 

Zašto se praznuje Prvi maj? 

 

 

makonda-tracker